Prethodne tekstove iz serijala “La Moda Italiana” možete pogledati ovde.

Svakog dana trajanja karnevala Veneciju poseti oko 3,000 turista. Neki uživaju u niskim cenama pića po barovima, a neki daju na stotine evra za gala večere u nekim od venecijanskih palata. Ove godine dubok džep može da vam obezbedi ulaznicu za klasičan bal, mesto na gala večeri pod maskama, kartu za koncert italijanskih tenora, kao i posetu balu posvećenom burleski ili Mulen Ružu (Moulin Rouge).

Budžet do €100 može vam obezbediti neku od tematskih tura gradom: grad kroz oči Kazanove, grad kao gubilište, grad uz toplu čokoladu. Ono što bi trebalo da znate jeste da su obilasci koji uključuju Baziliku Svetog Marka, Duždevu palatu i Crkvu Santa Maria della Salute i po nekoliko puta skuplji sada nego van karnevalske sezone.

Možda je ipak najbolje da se ne oslanjate na zvaničnu ponudu, pošto je sve rasprodato nedeljama unapred. Šetajte ulicama Venecije sami, u paru ili u grupi. Pogledajte znamenitosti. Posmatrajte sve te kostimirane turiste. Divite se detaljnosti maski.

slika115 La Moda Italiana: Vreme je za karneval

U vreme karnevala možete videti na hiljade maskiranih turista u Veneciji

Kostimi se uglavnom iznajmljuju. Možete iznajmiti istorijski kostim, tipičan venecijanski kostim, kao i kostim lika iz filma, pozorišta ili književnosti. Uz kostim se ne dobijaju cipele, torbe, perike i maske – pa ne čudi što se većina turista iz našeg regiona odlučuje samo za maske. A kakve maske postoje?

Bauta

slika212 La Moda Italiana: Vreme je za karneval

Bauta je tipična muška maska sa izdignutom bradom. Omogućava pričanje i ne ometa pijenje

Kolumbina

slika310 La Moda Italiana: Vreme je za karneval

Kolumbina je tipična ženska maska. Bogato je ukrašena i ne pokriva celo lice

Doktor za kugu

slika47 La Moda Italiana: Vreme je za karneval

Maska lekara za kugu jedna je od najpoznatijih. Obično se nosi uz crni plašt i štap

Volto

slika53 La Moda Italiana: Vreme je za karneval

Volto je obična bela maska za lice, koja se lako ukrašava i uklapa sa kostimom

Ukoliko niste u mogućnosti da posetite Veneciju ove godine, maskirajte se kod kuće! Imate li neku ideju?


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments