Prošle godine verovatno nismo otišli nigde, ali ove ćemo sigurno otići na već dugo zasluženi odmor. Neće nam smetati ni mokri peškiri, ni vreo pesak, ni bove koje su previše blizu, a ni one koje su predaleko. Neće nam smetati ni glasna porodica pored nas, ni neprijatno osoblje hotela ni hrana specifičnog mirisa. Neće, jer ćemo konačno imati priliku da osetimo miris mora i čujemo zvuk talasa – i to ništa ne može da nam pokvari. U trenucima kada izađemo iz vode i sušimo se na predivnom, tropskom suncu, ne želimo da čitamo Dostojevskog ili Sartra. Njih čuvamo za sive, kišne, gotovo egzistencijalne dane. Na pesku želimo da čitamo samo nešto iz “tra-la-la” žanra koji neće naprezati naš mozak, već će nas opustiti i zabaviti. Ovo su neke od knjiga koje ćemo spakovati u našu torbu za plažu – a preporučujemo ih i vama.

Nebo boje meda

Morske knjige na moru – ima li šta lepše. Ova knjiga je spoj ljubavi, istorije i misterije. Kada se preko noći život Sofi Tejlor preokrene i kada ostane bez jedine osobe na svetu koja joj je značila više od svega, ona zapada u duboku depresiju. Njena najbolja drugarica je nagovara da proda sve što ima i kupi napuštenu kuću u Kotorskom zalivu, jer ništa ne leči bolje od tačke u kojoj se ljube planina i more, a to je upravo Kotor. Uz negodovanje cele porodice, ona se seli u Crnu Goru i počinje svoj novi život. Njena sadašnjost kreće da se prepliće sa prošlošću kuće u kojoj živi kada otkrije pisma mlade žene koje je pisala svom suprugu i postaje opsednuta njihovom ljubavnom pričom. Nimalo površna morska priča, navešće vas da mnogo više cenite trenutak u kojem je čitate.

Mašin greh

Ko nije fan ljubavnih romana, pa čak i kad nisu nimalo patetični – sunčane dane će želeti da provede uz napeti triler. To je upravo knjiga “Mašin greh”, čija je radnja smeštena u mračnoj prošlosti Moskve. Ona je uvek bila mistična i misteriozna, ali kada se na Crvenom trgu ili pored zidina Kremlja pojave beživotna tela koja su ubijena srednjovekovnim metodama, ona postaje i opasna. Zagonetku koju je postavio ubica može da reši samo iskusni detektiv kome su dodelili apsolventkinju sa pravnog fakulteta koja je još od detinjstva opsednuta serijskim ubicama. Zajedno sa njima moraćete da rešite misteriju koja će vas uvesti u svet fanatizma i jezivih rituala.

Anastazija

Prva rečenica ovog romana je jedna od mojih omiljenih – “Neki muškarci se ne zaljubljuju, već izgube glavu. Ja sam svoju izgubio istog trena kada sam te prve noći ugledao Anastaziju Romanovu u taksi klubu”. Ukoliko vas kopkaju razne svetske misterije poput one da li je Hitler u stvari pobegao u Argentinu i da li je princeza Anastazija preživela masakr u Sibiru – ovo je prava knjiga za vas. Kolin Falkoner je neverovatni pripovedač i svojim jezikom koji teče kao reka vas transportuje u eru u kojoj čitate. Ovog puta je to Šangaj 1920. godine u trenutku kada Majkl Šeridan uskoči u ledenu reku da bi spasao mladu ženu. Ona neodoljivo podseća na carevu najmlađu ćerku, ali se ne seća ničega pre dolaska u Šangaj. Jedna od najlepših ljubavnih priča ikada ispričanih susreće se sa intrigama, izdajom i na kraju – ubistvom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 📚❤ (@worldofbooksby_h)

Comments