luce side Laptop za sunčan dan

Luce, koncept industrijskog dizajnera Andrea Pontija (Andrea Ponti), možda i prvi laptop kojeg pokreće isključivo solarna energija, preti da postane i “najzeleniji” laptop ikada napravljen.

Kompjuter ima dva panela – prvi na poleđini monitora i drugi ispod tastature koja je na dodir. U teoriji, ova dva panela trebalo bi da konstantno dopunjuju bateriju kompjutera, mada nije poznato da li je uopšte testiran. Korišćenje laptopa na suncu podložnije je mnogo većoj potrošnji baterije nego kada se koristi unutar neke prostorije,  jer se takmiči sa jakom svetlošću sunca i zato je ovaj laptop idealan.

luce almost closed Laptop za sunčan dan

Jedno od rešenja može biti displej od električnog mastila (electronic ink display) koji bi se našao na mestu gde se inače nalazi pozadinsko osvetljenje. Iako laptop ima bateriju, dizajn bez električnog kabla govori o sigurnoj produktivnosti do večernjih sati ili dok se ne dohvatite nekog drugog digitalnog uređaja.

Luce (što na italijanskom znači svetlost) je napravljen od čistog polikarbonata koji je providan kao staklo, ali šest puta lakši i važi za materijal velike otpornosti i male težine. Težak je oko 1.8 kilograma.

luce back Laptop za sunčan dan

Laptop, koji je još u fazi koncepta, ušao je u uži krug Fudžicu (Fujitsu) 2011 dizajnerskog takmičenja. Iako za sada ne postoje naznake da će se dizajn pretvoriti u nešto opipljivo, ova ideja sigurno pokazuje jedan od pravaca daljeg kretanja i spajanja obnovljivih izvora energije i tehnologije.


Stefan Dević voli da dopusti drugima da pričaju o njemu. Prati sve što se dešava, svuda. Uživa uz dobar bluz. Divi se ikonama Rokenrola. Često tripuje da je TV kritičar. Ponekad tripuje da je i modni kritičar iako nema veze sa tim. Večiti je geek i zaluđenik za igrice. Obožava tehnologiju i ne veruje u svaku novu tehno-spravu.

Comments