Laslo Blašković, pisac romana “Posmrtna maska” i čitavog niza drugih proznih i pesničkih knjiga, boraviće tokom avgusta na jednomesečnoj stipendiji u Pečuju u okviru rezidencijalnog programa za pisce.

Pečuj je započeo rezidencijalni program za pisce 2007. godine u okviru kandidature ovog grada za Evropsku prestonicu kulture 2010. U međuvremenu, ovo je postao jedan od najprestižnijih rezidencijalnih programa u Srednjoj Evropi u okviru koga su gostovali pisci iz Nemačke, Italije, Francuske, Portugala, SAD, Rumunije, Slovenije, Luksemburga, Belorusije, Ukrajine, Turske, Holandije, Slovačke, Albanije, Bugarske, Mađarske i Srbije. Prepoznat kao deo mreže značajnih rezidencijalnih programa, rezidencijalni program u Pečuju obezbeđuje piscima iz raznih zemalja ugodan boravak u tom gradu i odlične uslove za pisanje, uključujući i pisanje dnevnika o boravku u Pečuju. Ove tekstove napisane u formi dnevnika domaćini objavljuju dvojezično, u originalu i prevedene na mađarski, u bijenalnom zborniku.

LasloBlaskovic Laslo Blašković u Pečuju

Laslo Blašković

Među piscima koji su učestvovali u rezidencijalnom programu u Pečuju nalaze se Ljudmila Ulicka (Людмила Улицкая), Florans Noavil (Florence Noiville), Kšištof Varga (Krzysztof Varga), Palmi Rančev, Oto Tolnai, Hoze Karlos Karmona (José Carlos Carmona), Ildar Azurbajev, Dijana Fojerbah (Diana Feuerbach) i mnogi drugi.

Tokom jednomesečnog boravka u Pečuju Laslo Blašković će pisati svoju novu knjigu proze.

Comments