Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

Šezdesete godine prošlog veka sa sobom su donele zvuke koji se do tada nisu čuli. Zvuke satelita u orbiti, zvuke revolicije, zvuke helikoptera u niskom letu i još jedan zvuk. Urlik zapravo. Urlik V8 motora u Fordu Mustangu.

Ford Mustang 2 1024x819 Legenda o Ford Mustangu

Nema automobila koji bolje opisuje zemlju iz koje dolazi od Mustanga. On je metalna metafora Amerike. Jak, sa željom do to svima pokaže. Pravi potez u pravo vreme od strane Ford-a koji je prvi primetio jednu novu reč u rečniku, reč tinejdžer! Fordu je pre drugih bilo jasno da Amerika postaje mlađa, bogatija, i opuštenija. 17. aprila 1964. godine prikazan je javnosti. Sve tri Američke TV kompanije prenosile su taj događaj. Dve hiljade i šesto članaka pisalo je o tome. Ford je bio spreman za žurku koja je tek počela.

Sledeće brojke govore o tome koliko je bio spreman prvog dana – 22 hiljade jedinica je našlo vlasnike, do kraja 1964. godine 263 hiljade, a u prvih 18 meseci prodato je preko milion Mustanga! Džon Najar (John Najjar), njegov dizajner, želeo je ime Mustang, po američkom lovcu P-51 iz drugog svetskog rata. Kasnije je utvrđeno da je ipak dobio ime po sevrno-američkim slobodnim konjima.

Serija I (1964-1974)

Mustang GT350 Shelby Legenda o Ford Mustangu

Najpoznatija, najlepša, i najbitnija serija Mustanga koja je za deceniju proizvodnje pretrpela dosta promena na licu. Ispred predstavništva je nastao haos kada je prodaja počela. Ljudi su se tukli da udju u salone! Početna cena 1964. godine bila je 2.368$. Džabe i u ono vreme! Ford je to postigao upotrebom elemenata (šasije, oslanjanja, enterijera) sa postojećih modela Falcon i Fairlane. U ponudi su bili agregati sa šest ili osam cilindara u V rasporedu. Ime Shelby (Šelbi) pojavljuje se 1965. godine sa modelom GT350 fastback, kasnije i GT500 fastback. Automobil je radikalno promenjen 1967. godine, dobio je novu agresivniju masku, drugačiji linuju krova i zadnjeg dela. Naredne godine dobija svoj najpoznatiji motor “Cobra-Jet 428” koji je stvarao besnih 340 konjskih grla. Dovoljno za zebnju starijih i uzbuđeno vrištanje mlađih. Te godine model GT500 menja ime u GT500 KR (KR- King of the Road).

1968. godine Mustang je sa Stiv Mekvinom (Steve McQueen) odigrao neverovatnu ulugu u filmu “Bulit” (Bullitt) a početkom 1969. godine, Mustang je prestao da bude automobil koji se poklanja deci za punoletstvo. Novi modeli Mach 1, Boss 302 i 428 su bili odgovorni (model Boss je lansiran da bi Ford mogao da učestvuje na Tranas-Am trkama). Od napucanih bokova, do ususnika za vazduh koji je pretio da će usisati nešto više od vazduha, recimo baku na pešačkom, ili dete koje je pojurilo za loptom, Boss je izgledao jednom rečju, opasno! Snaga V8 motora je ostala ista, ali je enterijer postao luksuzniji, upotrebom kože aluminijuma ili drveta.

1966 ford mustang fastback blue 1280x9601 1024x768 Legenda o Ford Mustangu

Naradene godine farovi su našli mesto unutar maske, a njihovom mestu bile su po dve “škrge”, a klima uređaj kao standard je smanjio prodaju kabiroleta za 50% te godine.
Godinu dana kasnije pojavio se “veliki mustang” porastao je u svim pravcima, a međuosovinsko rastojanje se povećalo za tri centimetra. Farovi su ponovo vraćeni u ćoškove prednjeg dela, a cela linija automobila izgledala je pogrbljeno, poput sprintera pred start trke. Pravila o emisiji gasova su pooštrena, motori su morali da budu čistiji i ekonomičniji, tako je mustang iz 1973. godine dobio V8 351 motor sa neverovatnih 156 konja. Mišićavost i snaga su počeli da se tope. Serija jedan se proizvodila do 1974. godine.

Serija II (1974-1978)

mustang II serija 1 1024x824 Legenda o Ford Mustangu

Prve godine je prodato oko 400 hiljada primeraka. Ova serija Mustanga je postavljena na šasiju Ford Pinta (Fordov porodični hečbek iz tih godina). To je bila prva greška. Druga greška je odluka da Mustang treba da bude više Evropski, sa manjim, i ekonomičnijim motorima (spominjao se motor iz Ford Kortine od 2.0L!). Elem, ubačena su dva motora jedan V4 zapremine 2.3L (poslednji put Ford je ugradio četiri cilindra 1936. godine) i V6 sa 2.8L i 120KS iz evropskog Ford Kapirija. 1976. godine desilo se nešto neverovatno, Mustang je postao hečbek (poklopac gepeka i zadnje staklo su jedna celina, odličan primer Golf MK1). V8 302 mašina se vratila 1978. godine i to samo uz opremu Cobra II – kožna sedišta, kontrola brisača pored volana, nalepnice spolja, i amlbelimi u interijeru. Bilo je jasno da konj posustaje, i da počinje da kaska.
Serija dva se proizvodila do 1979. godine, kada je Ford rešio da zada nov i silovit udarac.

Serija III (1979-1993)

1979 ford mustang cobra rear Legenda o Ford Mustangu

Ford zadaje udarac, ali samom sebi! Od želje da udare što jače, zveknuli su sebe, i to pravo u centar za kreativnost i nove ideje. Kako su uspeli da stvore tako nešto! Prvi model serije tri koji se pravio do polovine osamdesetih pokušao je da liči na Pontiac Firebird, a redizajnirani model koji se pravio do 1993. godine ličio je na podgojen Ford Capri MK3. Henri Ford (Henry Ford) se prevrtao u grobu. Osamdesete su za Mustang bile period srama.

Serija IV (1994-2004)

Ford Mustang GT 1996 1024x768 wallpaper 01 Legenda o Ford Mustangu

Početak devedesetih doneo je nov model koji je bio baklja za mrak u kom se Ford nalazio. Ova scena najbolje opisuje Mustange devedesetih – kovrdžavi čuvar plaže za volanom i plava čuvarka pored njega (priča se da ja ona izumela vazdušni jastuk za suvozača, ali na silikonskoj bazi) jezde obalom Kalifornije. Osnovni motor imao je 3.8L I 145KS! Neverovatna bića su ti Amerikanci! Eto zašto ima manje nafte u svetu. Mič i Pamela su sve posrkali držeći se za ruke u kolima! Primera radi Fiatova mašina iz tih godina imala je ravno dva litra, šesnaest ventila, i 146KS. Konačno su Ameri shvatili da to može bolje, tako je snaga 1996. godine nsa 145 povećana na vratolomnih 150KS. Početak dvadeset prvog veka, doneo je oštrije i snažnije linije. Moglo se reći da opet liči na nešto. Za tridesetpetogodišnjicu su lansirali limitiranu seriju od 300 komada Cobra R modela, sa DOHC motorom zapremine 5.4L sa 390KS. 2003. godine pojavio se Mustang sa motorom od 4.6L i kompresorom, koji je razvijao 390KS. Iz ovog perioda interesantna je i limitirana verzija za četrdeseti rođendan mustanga.

Serija V (2005-aktuelno)

Ford mustang BOSS 2011 1024x768 Legenda o Ford Mustangu

KONAČNO! Verovatno je Fordu trebalo par promašaja da bi napravio aktuelnu seriju V. Efektno su kreirali automobil koji izgleda retro i moderno (retro-futurizam). Sve je na mestu, ništa nije suvišno. Umesto sami sebe, ovaj put ošamarili su konkurenciju, jako i bez rukavice. Dodge i Chevrolet su godinu dana kasnije dali odgovore sa modelima Challenger i Camaro, koji su oblikovani u istom stilu kao i mustang.

Mustang se od ove godine nudi sa motorima V6 (TiVCT 3.7L sa 315KS), V8 (5.0L sa 412KS). Vrh ponude je naravno Shelby GT500 sa 550KS.

Ford Mustang Eleanor

Mustang Eleanor Legenda o Ford Mustangu

Za više informacija pogleadati film “Gone in 60 Seconds”,  ili kontaktirati Kejdža.


Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Editors choice