Najnoviji radovi međunarodno priznatog umetnika, dizajnera i arhitekte na izložbi u muzeju umetnosti Pinacoteca Agnelliu Torinu, od 20. decembra 2013. do 30. marta 2014. godine kao priznanje legendarnom modelu 500 od 1950-ih godina

Fiat glavni sponzor događaja

Fokus je na Aradovom novom projektu koji, putem fizičkih eksperimenata i digitalnih simulacija, istražuje način na koji se karoserije automobila ponašaju pod pritiskom

Instalacija „Suvo cveće” (2013), sa šest „sravnjenih” modela Fiat 500 kako bi se eliminisao osećaj dubine, kao u crtanom filmu ili na dečjem crtežu

Na izložbi je i skulpturaRoddy Giacosa (2013) koja je nastala pozicioniranjem poliranih šipki od nerđajućeg čelika na metalnu armaturu u obliku klasičnog modela Fiat 500 – i „Slow Outburst” (2013), video zapis koji prikazuje digitalnu simulaciju procesa sabijanja novog modela Fiat 500

Od 20. decembra 2013. godine do 30. marta 2014. godine, u muzeju umetnosti „Pinacoteca Agnelli” u Torinu,biće održana izložba „In Reverse” Rona Arada, jednog od najuticajnijih i najzagonetnijih dizajnera na svetu, koji je tokom poslednjih 30. godina svojim radom dao ključni doprinost svetu umetnosti, dizajna i arhitekture.

Fiat, kao glavni sponzor događaja, ni slučajno nije mogao da propusti ovaj međunarodni jedinstveni kaleidoskop boja i materijala. Sa svojim  legendarnim  modelomFiat 500 iz 1950-ih godina, koji i dalje privlači pažnju u svetu umetnosti i dizajnai potvrđuje da je na tom polju sasvim očigledno u svom elementu.

Novi model Fiat 500 ima legendarnu prirodu: reč je o italijanskom automobilu koji je trenutno najprodavaniji u svom segmentu u Evropi, šireći zabavu i radost življenja. On nije slučajno model brenda Fiat sa najvišom stopom prodaje van granica Italije ( više od 1. 200, 000 jedinica prodato je od 2007. godine do danas, od čega je 80% međunarodna prodaja tokom 2013. godine).

Stekavši međunarodnu slavu svojom „Rover chair” i vijugavom policom za knjige pod imenom „Bookworm” ( Knjiški moljac), Ron Arad je sarađivao sa vodećim brendovima poput Alessi, Vitra, Moroso i Swarovski.Među ostalim priznatim projektima, dizajnirao je i prodavnicu Yohji Yamamoto u Tokiju. Arad je prikazivao svoje radove u muzejima savremene umetnosti Centre Pompidou u Parizu,MOMA u Njujorku i centru umetnosti Barbican u Londonu.

Izložba In reverse će se usredsrediti na novi veliki projekat, koji je prvo prikazan u muzeju dizajna Holon (legendarnoj zgradi koju je Arad dizajnirao u Tel Avivu) a koja istražuje, putem fizičkih eksperimenata i digitalnih simulacija, način na koji se ponaša karoserija automobila pod pritiskom,naročito modela Fiat 500.

Ron Arad Fiat 500 Legendarni Fiat 500 na izložbi In Reverse

Legendarni Fiat 500 na izložbi "In Reverse"

Na čistim belim zidovima prostora koji je dizajnirao Renzo Piano(Renko Pijano) u muzeju Pinacoteca Agnelli na 4. spratu, na nivou Lingottostaze, gde su Fiat-ovi automobili uključujući i model 500, testirani do 1980-ih godina, Arad će postaviti instalaciju „Suvo cveće” (2013); šest zdrobljenih modela Fiat 500, sravnjenih kako bi se eliminisao osećaj dubine, kao u crtanom filmu ili dečjem crtežu. Zdrobljeni automobili će okruživati izrezbareni drveni kalup koji je korišćen za oblikovanje i prilagođavanje metalnih panela modela 500, koji je pozajmljen iz istorijskog arhiva i muzeja brend Fiat.

Ron Arad će takođe prikazati skulpturu RoddyGiacosa (2013), novu skulpturu koja je nastala postavljanjem stotina poliranih šipki od nerđajućeg čelika na metalnu armaturu u obliku modela Fiat 500. Svaki oblikovan deo imaće oblik jednog od panela automobila, a delovi zajedno oblikuju karoseriju automobila. Kalup za ovaj rad takođe će biti prikazan.

Pored zidova koji će prikazivati zdrobljene automobile brenda Fiat, tu će biti i niz Aradovih dizajnerskih ostvarenja, prevashodno stolice od čelika koje podsećaju na njegovo eksperimentisanje sa ovim materijalom još 1980-ih godina, i veliki broj zdrobljenih predmeta, poput policijskog automobila igračke koju je našao pre četrdeset godina na ulici u Tel Avivu, kao i drugih predmeta koji su bili deo istraživanja i testova, uključujući stalak za boce koji je sravnio pomoću parnog valjka.

Na izložbi In Reverse biće prikazana i „Spora eksplozija” (2013), umetnikova digitalna simulacija procesa drobljenja koristeći model Fiat 500, kao i skulptura nastala od jednog okvira filma Drop (2013), napravljena pomoću 3D tehnike štampanja. Digitalna štampa na papiru  Let’s Drop it , OK? (2013), prikazuje rezultate simulirane digitalne kompresije Roddy Giacosa.

Ron Arad

Ron Arad je rođen u Tel Avivu, 1951. godine. Pohađao je Akademiju umetnosti u Jerusalimu i Arhitektonsko udruženje u Londonu. Godine 1981. osnovao je studio dizajna i produkcije „One Off” u saradnji sa Karolinom Torman (Caroline Thorman). Od ovog studija nastali su Ron Arad Associates i Ron Arad Architects.

Aradovo neprestano eksperimentisanje sa materijalima i radikalno ponovno osmišljavanje oblika i strukture doveli su ga na čelo savremene umetnosti i dizajna. Najnoviji projekti uključuju muzej dizajna Holon u Izraelu, tržni centar Mediacite u Belgiji, Freeport u Singapuru i Vortex u Seulu.

Leta 2011. godine prikazana je najnovija Aradova skulptura pod nazivom Curtain Call, načinjena od silikonskih štapova od koje je načinjeno platno za film, izvedba uživo i stapanje umetnosti i publike. Godine 2011. dodeljena mu je London Design Medal za dugogodišnji doprinos dizajnu i gradu.Više informacija možete pronaći na:www.pinacoteca-agnelli.it, www.ronarad.com

Comments