Kratko i jasno: Predstavljamo vam joga poze koje pomažu u otklanjanju stresa.

Stres šteti vašem zdravlju i narušava vaše mentalno, emotivno i fizičko stanje. Svakodnevicu čini bednom, a rutina je sve gora i gora. Stres vas sprečava i na putu gubitka kilograma, a čini se da je sreća sve dalje i dalje.

Želimo da budete produktivni i srećni i zato smo se pozabavili jogom. Dobra vest je da vam joga može pomoći da smirite svoj duh i telo. Ne zaboravite da odvojite malo vremena za sebe i da se suočite sa stresom jedan na jedan.

1105 Lek za stres: Joga

Noge uza zid

Postavite prostirku na pod i lezite tik uza zid, tako da možete da podignete noge gore. Pokušavajte svom snagom da ih skroz ispravite. Održavajući se na rukama pokušajte da se podignete skroz i da se vaše telo oslanja samo na ruke. Pritom dišite ravnomerno: izdisaj – udisaj i imajte na umu da je potrebno dosta snage i da ruke treba da drže celo telo.

Joga položaj: golub!

Jako zahtevna poza koja iziskuje vežbanje i napor. Početnicima nije preporučljiva za izvođenje, a u ovoj joga vežbi grudni koš je otvoren ka napred, kao kod goluba koji se šepuri.

Korak po korak, pokušaćemo da vam objasnimo.

1. Namestite se u stojećem položaju, nogama na zemlji.

2. Desno koleno privucite do desnog ručnog zgloba, a desnu butinu okrenite ka spoljašnjoj strani. Desna potkolenica treba da leži na tlu.

3. Oslonite se na ruke i počnite da klizite po zemlji, pomerajući levu nogu.

4. Pošto je leva noga potpuno istegnuta, a ruke oslonjene na tlo, ostanite u toj pozi dok ne izdahnete i udahnete nekoliko puta.

Drvo poza

Ova vežba je veoma dobra za ispravljanje kičme, ali i daje preko potreban mir.

Stanite tako da vam stopala budu paralelna sa kukovima. Osetićete kako ste stabilni i nalazite se u ravnoteži. Ispravite kolena, ruke i protresite ih nekoliko puta kako bi se opustile.

Udahnite, izdahnite… krećemo!

Podignite levu petu i svu težinu prebacite na desno stopalo. Podignite ruke iznad glave i spojite šake. Fokusirajte pogled na jednu tačku ispred sebe i zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi.

Ovaj postupak ponovite i sa drugom nogom.

274 Lek za stres: Joga

Izvor fotografija: lovesensa.rs, zena.blic.rs


Violeta Stojanović

Comments