Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Zaputile ste se sa svojim dragim u restoran i želite da provedete nezaboravno veče, ipak šta znate o bontonu? Mi smo tu da vam pokažemo kako da se u restoranu ponašate onako kako dolikuje.

Pristizanje u lokal 

Iako će vam se možda činiti čudno, ali pravilo je da u svaki lokal muškarac zapravo ulazi prvi. Iz razloga što se ulazi na nepoznato područje, u kome mogu vrebati razne opasnosti. Takođe, u lokal se ne ulazi sa zapaljenom cigaretom.

Pri svlačenju i oblačenju kaputa, ženi u toj radnji može asistirati jedino muškarac koji je sa njom u društvu. To nikako ne bi trebalo da čini konobar ili neko od osoblja lokala.

Kada je u pitanju odabir stola, to je takođe muškarčev posao.

Pri zauzimanju mesta, muškrac pušta ženu da ona odabere stolicu i stranu stola pri kojoj želi da sedi. Izvlači joj stolicu i ne seda sve dok ona ne sedne.

Couple in restaurant Lekcije iz bontona: Ponašanje u restoranu

Naručuje muškarac

Pri izboru jela žena ima prednost. Ukoliko je na stolu samo jedan jelovnik, žena je ta koja prva odabere, a potom muškarac to naručuje.

Kontak sa osobljem

Vrlo je nekulturno dozivati glasno konobara, pažnju mu privucite gestom ruke. Ukoliko vas uslužuje konobarica, smatra se izrazito ružnim, kao i nepoštovanjem ženske osobe sa kojom je došao ako muškarac pokušava započeti razgovor sa konobaricom ili joj deli komplimente.

Pravila vezana za piće

Piće odabire muškarac uz prethodnu konsultaciju sa ženom. Ako konobar ne primeti da je dami poluprazna čaša, ta dužnost onda pripada muškarcu u čijem društvu je dama.

Ponašanje za stolom

Svako ulepšavanje, doterivanje i čišćenje garderobe u lokalu je protivno pravilima bontona. Ogledala u samom enterijeru gde se nalaze stolovi služe kao ukras, ona u kupatilu namenjena su doterivanju izgleda.

Obrok započinje žena ili starija osoba koja se u tom trenutku nalazi za stolom. Nepristojno je ukoliko njen partner prilikom jela pripali cigaretu, dok ona još uvek nije završila.

Novine se u restoranu ne čitaju u društvu, kao ni za vreme obroka.

Razgovori

Razgovori u restoranima vode se tiho i odmereno, nikoga ne zanima šta vi imate za reći svom partneru ili društvu sa kojim ste za stolom.

Maja Bunčić

Editors choice