Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Zaputile ste se sa svojim dragim u restoran i želite da provedete nezaboravno veče, ipak šta znate o bontonu? Mi smo tu da vam pokažemo kako da se u restoranu ponašate onako kako dolikuje.

Pristizanje u lokal 

Iako će vam se možda činiti čudno, ali pravilo je da u svaki lokal muškarac zapravo ulazi prvi. Iz razloga što se ulazi na nepoznato područje, u kome mogu vrebati razne opasnosti. Takođe, u lokal se ne ulazi sa zapaljenom cigaretom.

Pri svlačenju i oblačenju kaputa, ženi u toj radnji može asistirati jedino muškarac koji je sa njom u društvu. To nikako ne bi trebalo da čini konobar ili neko od osoblja lokala.

Kada je u pitanju odabir stola, to je takođe muškarčev posao.

Pri zauzimanju mesta, muškrac pušta ženu da ona odabere stolicu i stranu stola pri kojoj želi da sedi. Izvlači joj stolicu i ne seda sve dok ona ne sedne.

Couple in restaurant Lekcije iz bontona: Ponašanje u restoranu

Naručuje muškarac

Pri izboru jela žena ima prednost. Ukoliko je na stolu samo jedan jelovnik, žena je ta koja prva odabere, a potom muškarac to naručuje.

Kontak sa osobljem

Vrlo je nekulturno dozivati glasno konobara, pažnju mu privucite gestom ruke. Ukoliko vas uslužuje konobarica, smatra se izrazito ružnim, kao i nepoštovanjem ženske osobe sa kojom je došao ako muškarac pokušava započeti razgovor sa konobaricom ili joj deli komplimente.

Pravila vezana za piće

Piće odabire muškarac uz prethodnu konsultaciju sa ženom. Ako konobar ne primeti da je dami poluprazna čaša, ta dužnost onda pripada muškarcu u čijem društvu je dama.

Ponašanje za stolom

Svako ulepšavanje, doterivanje i čišćenje garderobe u lokalu je protivno pravilima bontona. Ogledala u samom enterijeru gde se nalaze stolovi služe kao ukras, ona u kupatilu namenjena su doterivanju izgleda.

Obrok započinje žena ili starija osoba koja se u tom trenutku nalazi za stolom. Nepristojno je ukoliko njen partner prilikom jela pripali cigaretu, dok ona još uvek nije završila.

Novine se u restoranu ne čitaju u društvu, kao ni za vreme obroka.

Razgovori

Razgovori u restoranima vode se tiho i odmereno, nikoga ne zanima šta vi imate za reći svom partneru ili društvu sa kojim ste za stolom.

Maja Bunčić

Editors choice