“Mnogo je teže suditi sebi nego suditi drugima. Ako uspete da sebi presudite ispravno, onda ste zaista čovek prave mudrosti.”

Bezbroj puta se zapitamo zbog čega je toliko lakše osuđivati nego razumeti? Razumevanje sebe vodi nas do boljeg razumevanja drugih: ukoliko se stavimo u nečiju situaciju, možda bismo lakše razumeli neku odluku ili postupak. Ne bi trebalo da se plašimo preispitivanja sopstvenih izbora i odluka jer to je najbolji način da dođemo do svoje suštine, iako upozavanje svoje ličnosti traje čitavog života i to je zapravo ono što život čini uzbudljivim. Kada priznamo sopstvene greške (zapravo pogrešne izbore koji su nas u svakom slučaju nečemu naučili i nisu bili tu bez razloga), lakše ćemo početi da razumevamo i sve(t) oko sebe.

“To vreme koje si proveo sa svojom ružom čini je tako važnom. Ljudi su zaboravili ovu istinu, ali vi ne smete da je zaboravite. Zauvek postaješ odgovoran za ono što si pripitomio. Ti si odgovoran za svoju ružu.”

Skloni smo da nekada ne razmišljamo previše o najvažnijim odnosima koje imamo u svom životu – odnosima sa roditeljima, prijateljima, kao i emotivnim partnerima; da ih uzimamo zdravo za gotovo, zanemarujemo ili najvažnije ljude (ne)svesno povređujemo. Odgovorni smo za odnose u koje smo ulagali vreme i neophodno je da ljubav, pažnju i vreme nastavimo da poklanjamo, da je nikada ne podrazumevamo i da uz svoje drage ljude ostanemo bez obzira na sve životne okolnosti i izazove koje životni put pred njih postavi.

“… Sreća ne leži u predmetima koje skupljamo oko nas. Da bismo je pronašli, sve što treba da uradimo je da otvorimo oči.”

I baš zbog toga, skupljajte iskustva, a ne stvari! Trendovi se menjaju, tehnika sve više napreduje, fizički izgled se svakako menja s godinama, ali jedino što zapravo nikada ne bledi jeste ono što smo uložili u iskustva – obrazovanje, putovanja, druženje sa ljudima, otvorenost za drugačije uglove posmatranja, kreativnost ljubopitljivost. Sreća je svuda oko nas dok mi pokušavamo da je pronađemo verujući da želimo nešto što podsvesno zapravo ne želimo što nam (verovatno) nije ni neophodno.

Naslovna fotografija: karinchenforever, Instagram

Vladislava

Comments