Konzumerizam, materijalizam, patrijarhat – to su naši neprijatelji, koje moramo da držimo blizu sebe, jer ionako ne možemo da ih izbegnemo, sa kojima moramo da živimo, jer kreiraju okolnosti, vrednosti, politiku. Ako se borimo protiv njih, ta borba biva iskorišćena protiv nas. Ako smo feministkinje i ratnice, onda smo muškobanjaste, ružne i lezbejke. Ako smo lepe i ženstvene lezbejke, onda smo guske, predmet, objekat i potrebne su nam ružne i muškobanjaste lezbejke ratnice, da budu naši zaštitnici.

Ali ako smo lepe i nismo lezbejke, onda šta hoćemo? Bog je ženi dao lepotu da njome očara odgovarajućeg muškarca, ili bilo kakvog muškarca, a podrazumeva se da uz lepotu ide ambicija da se osvoji adekvatan muškarac (ili bilo kakav) i veštine manipulacije da se adekavatan muškarac maksimalno iskoristi, ili da se bilo kakav muškarac nekako iskoristi.

Pa, imam neke novosti za vas. Bog nije stvorio samo glupe lepotice i muškarce koje treba iskoristiti, imao je malo više mašte i kombinatoričkih mogućnosti od toga. Međutim, konzumerizam, materijalizam i patrijarhat ne žele da mi toga budemo svesne, a još manje žele da budemo sarkastične po pitanju ženske uloge na ovom svetu, da joj se opiremo i da je oblikujemo kako mi hoćemo. Jer, šta mi ima da hoćemo, zna se šta žena treba da bude.

Lepa i nečija.

lepa si 1 Lepa si   i šta hoćeš više

Svet koji kreira stereotipe, jer mu stereotipi donosi bogatstvo, želi da verujemo u stereotipne budalaštine i dobro mu ide. Jer su stereotipi zasnovani na željama srca. Svaka žena želi da bude lepa. Svaka želi da bude voljena i ostvarena. Svaka želi da ima muškarca kome će želeti da rodi decu. I kad uopšte ne želimo da budemo lepe, nego se osećamo lepima onakve kakve smo, kad volimo sebe bez potrebe da se popravljamo, ulepšavamo i prikrivamo nedostatke, da bismo nekog namamile, kad se osećamo voljeno, iako nemamo muškarca, kad rodimo decu zato što želimo da budemo majke, a ne da uhvatimo muškarce i nateramo ih da budu očevi (pretpostavljajući da oni od toga beže i da to ne žele), svet se mršti na nas i hoće da nas zgromi, zato što mu kvarimo prosek. Uterujemo u laž njegovu propagandu. Smejemo se njegovim pokušajima da nas navede da kupimo gomilu proizvoda za ulepšavanje da bismo izgledale prirodno, istakle svoju unutrašnju lepotu i bile ono što jesmo, i prosto smo prirodne i ono što jesmo na način koji nama odgovara. Svet poručuje “budi ono što jesi” tako što ćeš kupiti ovaj poseban proizvod, koji kupuje milion žena koje žele da budu ono što jesu – propaganda nas ohrabruje da budemo ono što jesmo, dok istovremeno pokušava da nam ga zavuče, sugerišući da zapravo treba da budemo lepe. Govori o lepoti duše, nudeći kreme protiv starenja, o slobodi izbora, veličajući ulogu supruge i majke, o samostalnosti i nezavisnosti, gurajući nam pod nos vereničko prstenje i venčanice.

Comments