Sećate li se kako ste provodili vreme kad počne letnji raspust? Kako ste se igrale i zabavljale, koje letnje aktivnosti su vam bile omiljene? Vožnja biciklom? Dan proveden na bazenu? Čitanje stripova? Beskrajno sanjarenje u samoći ili sa prijateljicama? Sećate li se buđenja sa osećanjem opuštenosti, bezbrižnosti i radosnog iščekivanja šta će vam sve zabavno i lepo novi dan doneti?

Nije lako prihvatiti život i odgovornosti odrasle osobe, čak i ako ste jedva čekali da se osamostalite, da počnete da radite, da budete nezavisni i da vas svi ozbiljno shvataju. Prvo što shvatate je da verovatno više nikada nećete moći svaki dan da započinjete i provodite bezbrižno i radosno, a što ste odrasliji i zreliji, to bolje uviđate šta znači sačuvati dete u sebi i povremeno obezbediti sebi trenutke dečje razigranosti i otvorenosti ka životu. Više nikada nećete imati letnji raspust, a najbliže tome možete prići ako spojite preostale dane starog odmora sa novim odmorom – a i tada nastojite da taj odmor struktuirate, da nekuda otputujete, da organizujete druženja, da se naspavate – kako biste što više izvukli iz slobodnog vremena.


Neke nostalgične letnje aktivnosti kojima se možete baviti vikendom, mogu vam pomoći da probudite dete u sebi i ponegujete razigranost i bezbrižnost za kojima žudite.

Letnje aktivnosti koje će vam vratiti osećanje bezbrižnosti

Pozovite prijateljice da prenoće kod vas

Večernje žensko druženje koje se pretvara u razgovore i smeh do pola noći, dok više ne možete da izdržite budne, jer ne brinete o sutrašnjim obavezama i možete da spavate dokle hoćete, još je bolje kad prijateljice prenoće kod vas (ili vi kod njih). Tako se druženje produžava i veći deo sledećeg dana, dok zajedno pijete kafu i ćutite, spremate doručak i dogovarate se da li da nekuda idete, ili da samo nastavite da provodite vreme zajedno, da leškarite, gledate film i razgovarate.

Ako ne možete da okupite svoje najbolje prijateljice, verovatno imate bar jednu prijateljicu ili rođaku, sa kojom možete da oživite ovakva bezbrižna prisna druženja, bez ikakvih obaveza, makar jednom u mesec dana.

Čitanje lektire

Pročitajte ponovo svoje omiljene knjige iz lektire za letnji raspust – „Bela griva“, „Mali princ“, „Ana Karenjina“ – ili bilo koje druge knjige koje ste voleli i nosili svuda sa sobom, iako nisu spadale u lektiru. Ako niste skloni da ponovo čitate knjige koje ste već (odavno) pročitali, uradite to ipak – iznenadiće vas kako će vam se sećanja i osećanja iz školskog doba vratiti, a iznenadićete se i onim što ćete sada, kao odrasli i zreliji zapaziti i razumeti u tim knjigama. Omiljena literatura je značajan orijentir, koji vam pokazuje koliko se vaš način razmišljanja promenio, razumevanje produbilo, perspektiva proširila, ona vas istovremeno usidruje u sadašnjosti i povezuje sa prošlošću. Odvojte dan za čitanje omiljene lektire i provedite ga napolju, na terasi, u parku, ili leškareći na kaču pored otvorenog prozora, uz limunadu i kokice.

Pročitajte i ovo: Pripremite maramice – ovi filmovi će vas nasmejati do suza

Idite na vožnju biciklom

Ako vam je vožnja biciklom sa „čoporom“ prijatelja spadala u omiljene letnje aktivnosti, ne treba da vas podsećamo da se i sada možete družiti i zabavljati na ovaj način. Čak i ako niste celo leto provodili na bajsu, stavite ovo na spisak letnjih aktivnosti, jer biciklom možete otići na izlet i dospeti dalje i dublje u prirodu, nego što biste mogli automobilom, a da ipak imate prevozno sredstvo, kojim ćete stići i vratiti se brže nego pešice i daleko prijatnije nego prevozom. Ukoliko više volite da ostanete u urbanim okvirima, odvezite se do susednog naselja ili dela grada do nekog kafića, gde ćete popiti osvežavajuće piće, odmoriti se i vratiti nazad.

Posetite prijatelje iz detinjstva

Ako ste sačuvali kontakte i prijateljstva iz školskih dana, možete se sa njima povezati u bilo koje doba godine, ali ima nečeg posebnog u planiranju letnjeg druženja. Setite se šta ste radili zajedno kad ste se družili tokom raspusta i ponovite neku od tih aktivnosti – bilo da se radi o odlasku u bioskop, đuskanje uz novi hit, isprobavanje odeće i šminkanje, ili poveravanje i pričanje o simpatijama.

Aktivnosti na otvorenom

Koje su vam bile omiljene igre u detinjstvu i školskom dobu? Školice? Lastiš? Badminton? Neke od svojih omiljenih igara ste verovatno godinama praktikovali – vreme je da ih obnovite i ponovo se oprobate u skakanju, balansiranju, baratanju reketom. Igre iz detinjstva su odličan način da ostanete u kondiciji angažujući celo telo i da potrošite suvišne kalorije. Kad ste poslednji put igrali žmurke ili ćorave bake? Ako nemate odgovarajuće društvo, angažujte decu svojih rođaka, ili decu iz komšiluka – pokažite im neke zaboravljene igre i igrajte se sa njima. Oni koji se druže sa decom i mladima, zadržavaju mladalački duh i energiju do kraja života.

Organizujte nostalgični filmski maraton

Samo najromantičniji filmovi, koje ste obožavali i koje volite ponovo da gledate! Sami ili sa prijateljicama, ponovo pogledajte klasike koji su na vas ostavili najveći utisak u toku odrastanja. Posvetite celo veče gledanju filmova, uz „filmsku“ večeru, ili kokice – a ako imate uslova, organizujte projekciju u dvorištu ili na terasi.

Pišite dnevnik

Vođenje dnevnika spada u majndfulnes praksu i veoma je popularno u savremenom svetu – ako vas to nervira, pišite dnevnik kao u osmom razredu osnovne škole, ne razmišljajući o prepoznavanju osećanja, misaonim obrascima i zahvalnosti. Izaberite svesku sa roze koricama, srcima i svetlucavim detaljima i počnite sa „dragi dnevniče“ i pustite neka misli naviru i izlivaju se kroz vaš rukopis. Ako ne znate šta da pišete, opišite svoje trenutno stanje i raspoloženje, šta vas muči i brine u poslednje vreme, a šta vas opušta i raduje, šta vas nervira, šta vas uzbuđuje, o čemu maštate, šta vas plaši. Pišite o ljudima koji vas okružuje, analizirajte njihov karakter, napišite šta vam se kod nekog sviđa, a šta ne – čim o nečemu napišete nekoliko nasumičnih rečenica, krenuće vam i lakše ćete artikulisati misli i zapisivati ih.

Letnje aktivnosti bez tehnike

Verovatno niste (toliko) koristili telefon u osnovnoj školi i provodili ste više vremena napolju – spojte neke letnje aktivnosti na otvorenom (vožnja bicikle ili rolera, odlazak u park sa ćebetom i knjigom, posmatranje zalaska sunca pored reke…) sa „zaboravljanjem“ telefona. Svesno i namerno ga ostavite kod kuće – bićete iznenađeni kad shvatite da ste potpuno zaboravili na telefon, da vam društvene mreže uopšte nisu nedostajale i da ste mnogo opušteniji i imate više energije, posle dana koji ste proveli bez tehnologije. Savremena sredstva komunikacije u mnogome doprinose nivou stresa, pa biste odmor od tehnologije mogli da uvedete u redovnu praksu, barem jednom nedeljno i kada letnje aktivnosti prestanu da budu aktuelne.

Pročitajte i ovo: Letnje avanture koje ne želite da propustite pre početka jeseni

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments