Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Zamislite savršenu letnju scenu: Vi na plaži, predivno preplanuli, još uvek mirišete na morsku so, sunce zalazi i… Držite koktel u ruci! Miriše na voće, boje su jarke i hladna čaša baš prija vašoj šaci. Privlačite slamčicu ustima, da, baš to vam je trebalo. Ledeno osveženje. Od mešavine ukusa ni ne osetite alkohol. Tu je, taman u onoj meri da vam se osmeh razvuče malo više nego obično. Savršeno.

nasl3 Leto, plaža, more i kokteli!

Nastanak koktela je misterija. Reč “koktel” je prvi put zapisana početkom 19. veka, kao mešavina alkohola, šećera, vode i bitera koja je odlična protiv glavobolje, ali preteranom konzumacijom može dovesti do iste sutradan. Postoje i brojne teorije o poreklu reči. Neke govore da je reč nastala od repa petla (cock’s tail) koji se koristio kao ukras za ovo mešano piće. Neki veruju da je nazvan po repu zbog njegovog šarenila, a neki jer se piće mešalo štapićem koji je podsećao na petlovo perje. Jedna legenda tvrdi da je meksička princeza Xochitl, koja je dobila ime po astečkoj boginji, mešala pića i davala ih kolonistima. Pića nisu imala ime, te su ih oni nazvali po njoj. Pisac Džordž Bišop (George Bishop) u svojoj knjizi “Čitač pića: Tužna saga o čoveku u njegovim čašama” (The Booze Reader: A Soggy Saga of Man in His Cups, 1965), govori kako se izraz cock-tail koristio za lake žene, koje su bile poželjne, ali nečiste. Po njemu, taj termin se posle preneo na Amerikance, koji su “kvarili” dobar britanski džin sa stranim pićima i ledom.

Piće koje je među prvima dobilo naziv “koktel” je Old Fashioned. Ne postoji jedan način da se ovaj napitak napravi, ali se svaki vodi istim principom. U čašu sa ravnim dnom se stave šećer i led, preliju se nekim gorkim alkoholnim pićem i doda se jači alkohol, poput viskija ili brendija. Dekoracija je minimalna, maraskino trešnja i kriška limuna. Danas postoje na stotine koktela. Nema ko ne zna ili nije probao Sex on the Beach, Blue Lagoon, Mai Tai ili Long Island Ice Tea.

nasl1 Leto, plaža, more i kokteli!

Popularizacojim serije “Seks i grad” sve češće naručivan biva i Cosmopolitan. Razlikuju se u alkoholnoj bazi, dodacima, dekoraciji, obliku čaše, veličini. Tako imamo i minijaturne koktele u malim čašama, popularne šutere (shooter) koji se uglavnom piju kao “zagrevanje” pred pravo piće.

Kao neko ko je posvetio tri leta isprobavanju što većem broju različitih koktelčića, prevrnem očima kad neko sav ponosan, kao da je veliki avanturista, naruči Blue Lagoon. Ovog leta se odlučite za nešto drugačije! Izbor je ogroman, ne morate uvek kao Džejms Bond (James Bond) uzimati suvi Martini. Ponuda je zaista velika, eksperimentišite, pronađite nešto za sebe. Ukoliko ste ljubitelj slatkog, pronađite neki od voćnih cooler-a, probajte neki sa lubenicom, ananasom, višnjom, dinjom. Ako volite kokos, znajte da Piña Colada nije jedino piće koje ga sadrži. Za ljubitelje ekstremnog, tu su brojni zapaljivi kokteli i šuteri, nije samo Flaming Lamborghini u ponudi. Ukoliko ste kao ja, pa znate napamet koktel-karte većine barova u vašem mestu, igrajte se! Naučite da napravite neki! U knjižarama postoje brojne knjige sa receptima. Ili, ako više volite internet, guglujte neki sajt za barmene. “The Webtender” je odličan! Ukoliko ste vizuelni tip, možete naći uputstva na “YouTube”-u. Evo nekih predloga.

Adios Motherfucker

Adios je piće iz “Long Island” porodice. Sastojke većina vas ima u svom kućnom baru. Potrebno je malo vremena i minimalna veština, jer se piće ne meša i nema dekoracije. Zbog četiri različita jaka sastojka, ne preporučuje se onim sa slabom tolerancijom na alkohol.

Caipirissima

Caipirissima je verzija popularnog brazilskog koktela Caipirinhe. Razlika je u tome što se umesto kašase (koju je malo teže naći) stavlja beli rum. Pustite Bebel Žilberto (Bebel Gilberto), uzmite čašu u ruke i zamišljajte da ste u Brazilu.

Watermelon Cooler

Ništa slađe od lubenice na plaži! Svi ste sigurno probali “Pijanu lubenicu”, ali ovaj put pokušajte nešto malo drugačije. Lako za pravljenje, idealno za dnevno opuštanje na plaži, u bašti ili na terasi.

Čaše u ruke, osmeh na lice i uživajte ovog leta!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice