Poslednjih šest meseci sam na antidepresivima i do sada je bilo prilično izazovno. Antidepresivi su lekovi koji pomažu u borbi sa raznim mentalnim bolestima i stanjima, kao što su depresija, anksioznost, socijalna anksioznost, sezonski afektivni poremećaji, poremećaj pažnje, opsesivno-kompulsivni poremećaj…

Postoji više vrsta antidepresiva, ali bar one koje ja koristim služe tome da povećaju seratonin i norepinefrin – dva neurotransmitera u mozgu koji služe stabilizaciji raspoloženja.

Jeste da je bio težak put od mučnina do navikavanja stomaka na antidepresive, ali mogu reći da je sada bolje. Srećnija sam, stabilnija, simptomi anksioznosti su manji. Iako ne mogu reći da je stanje sada savršeno, daleko je bolje nego kako mi je bilo pre antidepresiva. U tom smislu, ako mislite da bi vam antidepresivi pomogli, najbolje je da odete kod psihijatra koji će vam odrediti pravu terapiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OOTD Magazine (@ootdmagazine)

Dakle, antidepresivi meni jesu pomogli, ali oni imaju nuspojave o kojima se definitivno ne priča dovoljno. Pojedini od negativnih efekata antidepresiva, koje možete pročitati i u uputstvu koje se dobija uz lek, su: dobijanje na težini, hipoglikemija, mučnina, povraćanje, zatvor ili dijareja, insomnija, preterano razmišljanje (overthinking), gubitak želje za seksom.

Nizak libido jeste jedna od čestih nuspojava prilikom korišćenja antidepresiva. Pojavljuje se i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca najčešće kao erektilna disfunkcija, a kod žena neprijatnost u toku seksa, nedostatak seksualne želje, odloženi orgazam ili nemogućnost da se orgazam uopšte i dostigne (anorgazmija).

Comments