Moguće je da su svi ovi efekti uticali na negativnu sliku o lekovima koji se piju za mentalno zdravlje. Kada sam tek počinjala sa antidepresivima, ljudi su bili uplašeni za mene i govorili mi da će me promeniti, da ću izgubiti svoju ličnost. A u stvari meni je bilo toliko loše da sam jedva čekala da se promenim, da bih radije postala nezainteresovana i ravnodušna prema svemu nego da dobijem još jedan anksiozni napad. Samo sam htela da glasovi u glavi prestanu.

Srećom, nisam postala ono čime su me plašili, čak su mi i rekli da sam ponovo “ona stara”, šta god to značilo. No, ono što je novo jeste da nemam apsolutno nikakvu želju za seksom i to je prilično frustrirajuće. Što se mene tiče, mogli bi da prođu meseci, a da nemam seksualne odnose. Osećam znatno manje i gotovo mi je nemoguće da doživim orgazam. To se desi jednom u mesec dana, pa i ređe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Ono gde nastaje problem jeste što nisam sama, što sam u vezi i živim sa dečkom. On, naravno, ima u potpunosti razumevanja za mene i nikada ništa nije forsirao. Njemu je drago što vidi da sam srećnija i pruža mi punu podršku u tome. I pored toga, meni je krivo što seksualni život nije ni izbliza uzbudljiv kao ranije, a sa druge strane, ne mogu sebe da nateram na nešto što ne želim, niti bi to bilo fer prema meni, a znam da ni on to ne bi želeo.

Ako se susrećete sa ovakvim ili sličnim problemima, rešenje bi moglo da bude promena na antidepresive koji nemaju ove negativne efekte. No, nekad ih ne vredi menjati zbog takve nuspojave, ako se već osećate bolje, jer nikad niste sigurni kako ćete reagovati na nov antidepresiv. U svakom slučaju, ako osetite bilo kakve negativne efekte, pa čak i manji libido ili njegov nedostatak, morate o tome obavestiti psihoterapeuta i psihijatra.

Naslovna fogografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Comments