Žene, fudbal, automobili. Nešto od ta tri, ili sva tri čućete u skoro svakom muškom razgovoru. Žene oprostite mi, ali ovaj put nećete biti glavna tema. Ovde će biti reči o metalnim oblinama, zbog kojih muškarcima brže lupa srce. Automobil. Za nekog kutija, na četiri točkića, koja uvek mora da „upali“ i poštedi noge na putu do tačke B.  Za nekog drugog strast, opsesija, divljenje, sjaj, moć, sigurnost, status, droga. Za sve one koji ne gledaju na automobil  kao na oblik transporta u modernom svetu (uključujući i autora teksta) poklanjam vam redove koji slede.

Zamislite na par trenutaka, da ste se obogatili, ali ne kao obogatili sa “samo” milion evra na loto-u, već govorim o tome da ste se baš obogatili, da ste npr. misteriozni ruski biznismen, koji je rešio da sebe “malo“ časti za minuli rad. Planirao sam da vam pokažem pet naj,naj,naj, ali će taj broj morati da se poveća na šest jer se pojavio novi „igrač” koji se izborio za mesto u startnoj petorci tj. šestorci. Predstavljam vam fantastičnu šestorku tešku 11 miliona dolara.

Maybach Landaulet: $1.4 miliona. Maybach je najskuplji nemački proizvođač automobila,a ovaj maybach je najskuplja i jedina limuzina na ovoj listi. Pokreće ga mercedesov dvanaestocilindraš sa dve turbine, koji proizvodi 612KS. Odabir i upotreba  plemenitih metala, i napa ili alkantra kože u unutrašnjosti se podrazumeva. Uz svaki Maybach dobićete doživotnu pretplatu na Sirius satelitski radio. To znači da u Tokiju možete da slušate antidepresiv na TDI radiju. Pošto je ovo landaulet “kapuljača“ iznad putnika se spušta  i navlači za manje od 16 sec.

Maybach 62S Landaulet 109 1280x1024 1024x819 Liga moćnih gospodina

Lamborghini Reventon Roadster: $1.56 miliona. Poznata italijanska fabrika kreirala je ovaj model 2007 god. inspirisana stelt lovcima moderne avijacije. Kao i svaki Lamborghini i ovaj nosi ime borbenog bika, a ovaj bik je ostao poznat po tome što je ubio matadora 1943. god. Reventon znači ekspolozija na španskom, a kada se to ime da biku onda to u prevodu znači “onaj koji samo što ne pukne”. Iza vozača je svoje mesto dobila V12 mašina sa 650KS, koja voli da “peva“ na 8500 obrtaja.  Samo dvadeset je napravljeno.

Lambo rev road 284 1280x1024 Liga moćnih gospodina

Pagani Zonda Cinque Roadster: $1.8 miliona. Kreiran na zahtev Paganijevog zastupnika u Kini. Od drugih “zondi” je razlikuje novi sekvencijalni menjač koji obavlja promenu za vreme kraće od 100 milisekundi. Mercedesova AMG mašina zapremine 7.3L sada pojačana na 678KS, pobrinuće se za to da vam ne bude dosadno. Ne treba da brinete o količini karbon fibera, titanijuma i magnezijuma, koji su tu da smanje masu, a povećaju čvrstoću. I uz ovu Zondu, Horacio Pagani  će vam pokloniti kofer i cipele (koje lično dizajnira) u boji enterijera.

Pagani Zonda C R 43 1280x1024 Liga moćnih gospodina

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport $2 miliona Veyron coupe$ 1.67 miliona. Nosilac titule najbrži legalan auto, ne bez razloga jer  juri celih 408kmh (Super Sport verzije iz ove godine jure 438kmh). Nosilac titule auto decenije 2000-2009. Kruna ponude VW grupe, sa W16 motorom i 4 masivne turbine. Stvara 1001KS i 1500Nm obrtnog momenta. Dobio je ime po Pjeru Vejronu, Bugatijevom vozaču iz 1924. Menjac je DSG sa 7 stepeni, i promenom od 150 milisekundi. Set Michelin  pneumatika kosta $25000. Potrošnja od 40L na 100km svakako nije problem onome ko ga kupi.

bugatti veyron grand sport Liga moćnih gospodina

Koenigsegg Trevita $2.21 miliona. Zasnovan na modelu  CCXR iste fabrike, karoserija je u celosti napravljena od proprijetalnog materijala, karbona presvučenog dijamantom! Pošto koristi istu platformu kao CCXR, ima i iste performanse, motor ima zapreminu od “svega” 4.7L, dve centrifugalne turbine i multipoint ubrizgavanje. Rezultat 1064KS i 1060Nm. Divljak iz Švedske, “srećom” biće ih proizvedeno samo tri.

koenigsegg ccxr 9 Liga moćnih gospodina

Aston Martin One-77 $2.3 miliona. Bugati u kupe i kabrio varijanti više nisu najskuplje metalne skulpture. Titula ide Aston Martinu koji za svoje novo čedo traži preko $2.3 miliona! Kladioničari u Engleskoj su već objavili kvote ko će ga prvi kupiti, kada počne prodaja sl. godine. Najviše se tipuje na Bekama, sledeći je Jamiroquai, a tek na trećem mestu je Roman Abramovič. Svaki automobil biće poseban i drugačiji od ostalih 76. Pretpostavlja se da će se u njemu naći proverena V12 mašina sa 7.0L i 650KS. Prodaja kreće sledeće godine.

aston martin one 77 0e Liga moćnih gospodina

Tako izgledaju šestorica najskupljih, koje možete da kupite (ako se prijavite na vreme). A evo kako izgledaju petorica najplaćenijih polovnih automobila. Vežite se.

Mercedes Benz 540K Special Roadster 1937. Ovaj model je u oktobru 2007. na  RM aukciji prodat za $8.25 miliona. Ne znam da li je Friedrich Geiger  bio svestan šta je stvorio 1936. kada ja 540K predstavljen na salonu u  Parizu. Jedan od najlepših automobila ikada stvorenih! Sa krivinama poput velikog, a opet nežnog talasa, krivine koje skladno menjaju smer od prednjeg do zadnjeg branika, krivine koje hipnotišu. Bilo je potrebno ukupno 6000 radnih sati da se napravi! Kupovali su ga industrijalci, predsednici, glumci, „krem” i elita. 5.4L u V8 konfiguraciji proizvodio je 115KS a sa kompresorom cak 180KS.

MBK540073 Liga moćnih gospodina

Bugatti Royale T41  1931 . Davne 1987. prodat je na aukciji kod Kristija za sumu od $9.8 miliona. Otada se retko viđa, povremeno na ekskluzivnim izložbama. Osmak u liniji zapremine 12.7L snage 300KS,vukao je ovu grdosiju tešku 3200kg-a. Priča kaže da je Etore Bugatti započeo vajanje ovog auta, posle izjave jedne engleske dame kako je Rolls Royce mnogo lepša i prefinjenija mašina od Bugatija. Eh šta ti je žena! Planirana je proizvodnja od dvadeset primeraka, ali je velika recesija uzela maha tako da je stvoreno samo šest, od kojih su tri odmah prodata. Namenjen je kraljevićima ali ni jedan nije prodat “plavoj“ krvi. Bugatti je odbio da proda primerak albanskom kralju Zog-u  izjavivši sledeće: “Maniri tog čoveka za stolom su nepojmljivi”. Svih šest primeraka je očuvano.

bugatti 41 Liga moćnih gospodina

Ferrari 250 GT SWB Spyder 1961. RM aukcije su u maju 2008. god. rekle prvi put, drugi put, prodato! Za $10.9 miliona. Prethodni vlasnik je bio oskarovac James Cobourn. Taj dan je u Maranelu prodato vozila u vrednosti od $45 miliona. Ova retka verzija Kalifornije sa pokrivenim farovima, u nero crnoj boji, bila je pravi dragulj i prilično je premašila očekivanu cifru.

ferrar california spyder 1 Liga moćnih gospodina

Ferrari 250 Testa Rossa 1957. Ovaj Ferrari 250, sa fabričkom oznakom 0714TR uspešno se trkao krajem pedesetih godina na stazama u Brazilu i Portugalu. U fabričkoj originalnoj crno-crvenoj kombinaciji. Sigurno je najpoželjniji Ferrari. Iz drvenih kalupa je izašlo samo 22 lepotana, koji imaju najveću i najvredniju trkačku prošlost. Dizajnirao ga je Scaglietti, ovi modeli su učestvovali na devetnaest šampionskih trka, iz kojih su odneli deset pobeda. U decembru 1957. god. ovaj Ferrari je isporučen prvom vlasniku, a u januaru naredne godine učestvovao je na trci mille miglia Buenos Aires. Ovakav primerak nikad nije izašao na licitaciju, i zato je našao novog vlasnika za $12.2 miliona dolara.

Ferrari 250 Testa Rossa 1957 by vacuita Liga moćnih gospodina

Bugatti 57sc Atlantic 1934.-1941. Samo 4 SC Atlantika su ugledali svetlost dana, a dva su sačuvana! Jedan je u vlasništvu modnog gurua Ralpha Laurena, a drugi je posedovao Dr. Piter Williamson. Njegov Bugati sa brojem šasije 57374 je prvi Atlantik koji je sišao sa trake, a kupio ga je Lord Victor Rothscild. Williamson ga je otkupio 1971. i kompletno ga restaurirao. Posle njegove smrti auto je prodat nepoznatom kupcu za sumu (sedite!) između 30 – 40 miliona $.

1936 Bugatti Type 57SC Atlantic Liga moćnih gospodina

___________________________________________________________________________________________

Nemanja Radenković – večiti skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Comments