Februar je mesec kada na granama života, umetnosti i svakodnevice cvetaju poljupci ljubavi. Bacićemo pogled na slike na kojima preovlađuje motiv ljubavi. Ima ih mnogo, ali izdvojićemo one najzanimljivije.

Ljubav je opijum umetnosti. Slike proštepane nitima poljubaca daju neki čudan osećaj nemira u očima posmatrača. Romantizam, kao epoha osećajnosti, uporište je ljubavnih melodija na platnima. Pokreti četkice šapuću mit o ljubavi koju su zarobili u večnosti. Prošlost krije neizbrisive tragove ljubavne tematike u slikarstvu, ali ni moderno doba ne može da odoli magnetu ljubavi i ne ugradi ga u svoj platneni kroj.

Poljubac na platnu, podjednako živ i strastven kao u realnosti ili na filmu, uskomeša leptiriće u stomaku. Pogledi prikovani za četvrtaste okvire u kojima su oslikana platna slikarskih velikana, poput Goje (Francisco Goya), Pikasa (Pablo Picasso) i Dalija (Salvador Dalí), golicaju maštu.

Slika 1. Ljubav na platnu

Poljubac je verno oružje ljubavnika

Zagrljaj u ledenoj zimskoj noći sa tajanstvenim čovekom vredi naslikati na platnu tajne. Zabeležiti sve uzavrele misli sa nekoliko pokreta, zamrljati bojama duge i ostaviti u nasleđe vremenu koje dolazi i ukrasti ga od onog što izmiče iz naših ruku” – misli su moderne princeze, dok joj se oči tope pri pogledu na sliku žene okupane ljubavlju poljupca mladića koji odlazi, željne strasti i osećaja klonuća od ljubavi koju treba uramiti u najlepši ram.

Slika 2. Ljubav na platnu

Ljubav na platnima srca

Inspiracija mnogih umetnika našla je utočište u zagrljaju zaljubljenih i dodirima usana koje je vredelo naslikati. Pikaso, koji je bio sklon zaokupljanju pažnje javnosti kubizmom, dotakao je intimnost poljupca i predstavio svoju verziju na veoma zanimljiv način. Avangardni poljubac, svojstven slikarskoj genijalnosti Pikasa, posmatrača ne ostavlja ravnodušnim.

Zar poljubac može biti tako asimetričan, neskladan, bez kalupa? Šta se krije u prostoru između njegovih i njenih usana? Magija koja privlači komade mesa da se spoje” – neizostavne su dileme kada ugledate Pikasovu sliku “Poljubac”.

Slika 3. Ljubav na platnu

Poljubac u kubizmu - Pikasovo viđenje dodira usana

Nemoguće je odoleti Pikasovim uvrnutim predstavama još uvrnutijih isečaka ljubavi. Inovativnost kojom Pikaso raspolaže dala je punoću toj finoj i tananoj niti ljubavi, koja je, za razliku od romantičarskih verzija na platnu, sada samo razlog više za pometnju u ljubavnom kosmosu slika različitih epoha.

Još jedan slikar imao je notu ljubavi na platnima – Salvador Dali. Onaj velikan skandala i najčudnijeg dekora nije pobegao od ljubavi. Za njega je ljubav na platnu bila njegova žena Gala.

Sandro Kia (Sandro Chia), italijanski slikar, prenosi na platno bujicu prisnosti koju poljubac izaziva. Slika na kojoj je crvena boja dominantna ističe u prvi plan strast, plamen koji produbljuje ljubav.

Slika 4. Ljubav na platnu

Strast u omotu poljupca

Ne libite se da na nečijim usnama oslikate portret ljubavi. Za to nisu potrebne četkice, platna i slikarska umeća, samo nekoliko sekundi strasti da stvorite savršenstvo ljubavi.


Jelena Pavlović je student IV godine na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, online novinar, pisac u okviru Narodne biblioteke Srbije – savremenih pisaca, autor romana “Tajne robotovog mozga” i istinski opsednuta igrom reči, inspiracije i misterije ljudske duše. Priroda, samoća, život, ljubav, životinje, knjiga su punjači za baterije inspiracije.

Comments