Čitam jutros na nekom od blogova: “Bila je talentovana. Bila je lepa. Bila je udata za uspešnog i slavnog pesnika. Bila je nesrećna i depresivna.”

I to me je, malo je reći, zaintrigiralo.

Biografija ove slavne pesnikinje Silvije Plat (Sylvia Plath) se sveobuhvatno stavlja u četiri tačke: rani gubitak oca, potajno neprijateljstvo prema majci, gubitak muškarca i samoubistvo.

Ikona 20. veka, “ukleta pesnikinja” Silvija Plat, čiji su stihovi decenijama bivali u senci slave stečene činom samoubistva i mita o dramatičnom emotivnom životu,  opstaje kao heroina neshvaćenih i buntovnih.

Silvija Plat Ljubavi svetskih pisaca: Sylvia Plath

“Možda ako uhvatimo sebe da želimo sve, to je zato sto smo opasno blizu da želimo nista.”

Silvija Plat je rođena u Bostonu 1932. godine. Kao stipendistkinja boravila je na Univerzitetu u Kembridžu. Upoznala se i kasnije udala za istaknutog pesnika Teda Hjuza (Ted Hughes) i nakon što su jedno vreme proveli u Americi, vratili su se u Englesku da tamo žive. Njena prva zbirka pesama “Kolos” objavljena je 1960. godine, iste godine kada je rođena njena kćerka Frida (Frida). Godine 1962. rođen je sin Nikolas (Nicholas) i tada je život postao težak i uznemirujući, osim što je mogla da piše pesme koje su kasnije izdate pod nazivom “Prelaženje vode”. Nakon razlaza sa mužem vratila se u London, gde je sa dvoje male dece živela i pokušavala da radi sasvim sama u oskudno nameštenom stanu tokom jedne od najhladnijih zima u 20. veku. “Stakleno zvono” objavljeno je pod pseudonimom pre nego što je umrla, februara 1963. godine. U tim poslednjim, hladnim mesecima života, gotovo halucinirajuća kreativnost iz koje su nastale neverovatne pesme objavljene u “Arielu” i nešto kasnije – u zbirci “Zimsko drveće”.

Opsednutost smrću samo je posledica ogromne erotske snage koja se kod ove pesnikinje ispoljava u sva svoja tri vida: erotizmu tela, sakralnom erotizmu i erotizmu srca.

Njeno bujanje erotskog, stapanje sa smrću – specifična je stvar koja izdvaja ovu pesnikinju na jedan viši, morbidniji prag.

Silvija sa decom Ljubavi svetskih pisaca: Sylvia Plath

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica - nesrećna je na svoj način.”

Najintrigantniji crv se javlja u misteriji ljubavnog trougla Silvija PlatTom Hjuz i Azija Vevil (Assia Wevill).

Ted ostavlja Silviju zbog druge žene, goreimenovane Azije, sto na nju, primećujete, ima više nego kobne posledice. Ona izvršava samoubistvo trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu. Šest godina kasnije, Tedova druga žena, pomenuta Azija, oduzima sebi život na identičan način – gde, nažalost, strada i njena četvorogodišnja kćerka.

Šta je nateralo Silviju i Aziju na samoubistvo?

Da li sa smrću ovih dveju žena ima veze njihov muškarac Hjuz?

Da li je, i na koji način, posredovao?

Silvija Plat i Ted Hjuz Ljubavi svetskih pisaca: Sylvia Plath

Silvija Plat i Ted Hjuz

Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama “Rođendanska pisma”, u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

“Bolje Uskrsnuće”

Pameti nemam, ni reči ni suza;
Srce u meni kao kamen je,
Za nade i strahove previše utrnulo je;
Gledaj desno, gledaj levo, sama ostajem;
Podižem svoje oči zgasnule od tuge;
Ne vidim brda večna;
Moj život kao opali list je;
O, Isuse, oživi me!

Više nego književni, Silvija Plat danas predstavlja sociološki fenomen koji je lako objašnjiv u okvirima filma, pop muzike i drugih medija, ali ne i u književnosti, smatra naša književnica. Ljiljana Đurđić.

“Suparnik”

Kad bi se luna smejala, na tebe bi ličila.
Isti utisak ostavljaš
Prekrasnog nečeg, al razornog.
I ti i ona veliki ste dužnici svetla.
Njena O-usta nad svetom tuže; tvoja su prirodna

A prvi ti je dar da sve u kamen pretvoriš.
Budim se u mauzoleju; tu si,
Lupkaš prstima po mermernom stolu, tražiš cigarete,
Pakostan ko žena, al ne tako nervozan,
I od želje mreš da nešto bespogovorno laneš.

Luna takođe, svoje podanstvo ponižava.
Al danju je smešna.
Nezadovoljstva tvoja, s druge strane,
Stižu kroz poštanski prorez s redovitošću punom ljubavi,
Bela i prazna, rasprostiruća k’o ugljen-monoksid.

Ni dana bez vesti od tebe,
Šetaš možda Afrikom, al’ misliš na mene.

Silvija Plat, oduzima sebi život u tridesetoj godini života, ostavljajući dvoje male dece i zbirku novih pesama.

Prethodne tekstove iz serijala “Ljubavi svetskih pisaca” možete pročitati ovde.


Ana Milošević, diplomirana novinarka, igra glavnu 24-časovnu ulogu svog života nadajući se da će daske koje život znače postati realnost. Obožava fotografiju, pisanu reč, stvaranje. Racionalni hedonista, ne može bez muzike i prijatelja, prezire površnost i ljudsku glupost. Nezamisliva bez osmeha. Energična. Radi na 120% i farba se u plavo da zavara neprijatelja.

Comments