#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Makeup proizvodi koji su nam neophodni ove zime!

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Već nakon što navršimo dvadesetu, uđemo u dvadeset prvu i počnemo da priželjkujemo dvadeset drugu, nadajući se da ćemo do dvadeset treće imati neki životni plan kako bismo u dvadeset četvrtoj već zagazili u sopstveni biznis, negde usput počnemo da razmišljamo i o porodici. Svesno ili nesvesno. Rado ili nerado. Eto samo tako. I onda opet, eto samo tako, počnemo da je planiramo. Uzalud?

Želimo da volimo i da budemo voljeni. Kao ljudi, prijatelji, simpatije, idoli. Želimo da stvaramo i maštamo o ostvarenju na raznim poljima. Ali kada dođemo do ljubavi, prave epske, dramatične “Romeo i Julija” ljubavi, u kojoj svi ponekad postajemo “Boni i Klajd”, tada su nam vidici pomalo zamućeni, zenice proširene. Ne zato što smo ludi od ljubavi, već zato što nismo.

Izgleda da je u ovoj našoj komplikovano vrtoglavoj svakodnevici sve postalo strategija. Strateško planiranje, strateški mendžment, strateške odluke, strateške strategije, strateški bla bla. Guramo se i laktamo praveći ugovore i fakture. Postajemo intolerantni na laktozu, gluten i zelenu salatu. Pijemo kafe tamo gde je cool, a ne gde nam prija.  Postali smo jako bitni. A bili smo nekad davno ludo zaljubljeni. Pisali smo dnevnike, pisma, klecala su nam kolena i nije nam smetalo da se u ogledalo pogledamo bez šminke. Na korporativnom jeziku: Maksimalno smo koristili romantično tržište, neto i bruto nam je bio extremno pozitivan. Ugovori potpisivani, sve “crno na belo”, bez sitnih slova. Ljubavni rast nam je bio beskonačan.

Sve dok jednostavno više nije bio.

Potrošili smo resurse i zalihe zaljubljenosti, nismo više ni na negativnoj nuli, već u minusu. Odosmo u stečaj.

I onda smo preboleli. Postali smo zreliji, pametniji i hladniji, strateški spremniji. Shvatili smo da je romantično tržište nepogodno za dugoročna planiranja i da je sklono konstantnim krizama i promenama.

Super. I šta sad? Sad smo u sjajnim vezama. Realnim i korektnim. Čak i previše realnim. Nema leptirića, nema epike, preterane romantike, Romea i Julije. Nema konstantnog cvrkutanja, previše poljubaca. Trošenja vremena. Više ne trošimo vreme. Sada ga koristimo. Ulažemo u realnu sadašnjost i izvesnu budućnost. Napamet znamo mane svojih partnera i prikladno im hvalimo vrline. Znamo koliko nam je još mladosti ostalo i kad je najbolji trenutak za sledeći korak. Za to vreme pratimo svoj um. Kažemo jedno drugom da smo dobri zajedno, da funkcionišemo i da bi nam zajednički život sigurno bio kvalitetan. Na kraju dana, zar nije to ono što se zapravo računa? Poštovanje, sklad, zajedištvo, tim?

a couple by Dueto variavel Ljubavno tržište

Nekada smo ludo i iskreno voleli, ne obazirući se na vreme. Sad, kad nam je svima 24 h u danu malo i uvek nam treba još koji sat da sve završimo

Odavno smo rešili rebus srca i uma. Srce nas je vodilo negde visoko, tamo gde sreća nije luksuz nego stanje. Isto tako nas je brzom pokretnom trakom vratilo nazad u realnost, gde svako stanje mora iz čvrstog da pređe u paru. Istina, um nas nikad nije vodio tako daleko. Ali je uvek bio pristojno prihvatljiva konstanta.

Jednom sam čula zanimljivu rečenicu: “Srce? Šta srce zna? Ono samo lupa. Ako zna, što ne položi ispit za mene?”

Da li je to parola kojom treba da se vodimo kako bismo imali ispunjen i uspešan život sa realnim očekivanjima od istog, ili plagijat zaštitnog zida koji smo podigli nakon što su nas bivše epske ljubavi istrošile?

Bilo kako bilo, dvadesete gazimo. I planiramo, jer tako treba. Svi smo postali menadžeri i logično je da već pomenuto tržište gledamo kroz naočare koje nikako nisu ružičaste. Biramo iz palete mana i vrlina, formiramo najbolja moguća rešenja i najbolje moguće verzije sebe.

I to je potpuno ok. A, ok je dovoljno?


Tatjana Perić je studentkinja pozorišne produkcije na Fakultetu Dramskih Umetnosti i beskrajni kreativac. Mozak joj nekad potpuno poludi od količine ideja. Voli svoje prijatelje, obaveze, modu i enterijer. Estetska kategorija je visoko rangirana na njenoj životnoj lestvici. Večiti je pozitivac i srećnom je čine male stvari. Ne podnosi nepravdu i ljudsku podmuklost. Uvek se u sve meša, pod dejstvom ludila zvanog  „što na umu – to na drumu“.

Editors choice