Okej, sa preko 1000 godina istorije, i izuzetno uzbudljivom i brzom sadašnjicom, sasvim je izvesno da ti u Londonu neće biti dosadno bilo da se opredeliš da ga obilaziš uobičajeno ili malo alternativnije. Ponuda svega je ogromna, i da, vrlo su velike šanse da koliko god da ostaješ nećeš moći da obiđeš sve sa svoje must see i must do liste. Muzeji, galerije, bašte, parkovi, barovi, noćni život, sve to stoji i zauzima prilično visoke pozicije na svakoj listi, ali ako ipak želiš da vidiš ovaj grad iz neke druge perspektive, napravili smo malu listu onoga što možeš da radiš, a da izbegneš ogromne redove, čekanja i ustaljena turistička mesta. Od hramova taksidermije do neuobičajenih muzeja, prati ovu listu i sigurno ćeš imati najneverovatnije londonsko iskustvo.

Kreni u potrаgu za rimskim hramom

Istorija Londona datira čitav milenijum unazad i postojao je kao grad i pre nego što su Rimljani rešili da se usele u Britaniju. Međutim, oni su ti koji su mu dali konkretniju infrastrukturu, i napravili su utvrđeni grad i doneli svoje mistične rituale i verovanja. Mitrin hram se nalazi pored londonske berze. Nažalost nije otvoren za javnost, ali možeš da vidiš lokaciju, odmah pored Mansion kuće.

Street art tura

Čak i oni koji nisu baš najbolje upoznati sa street artom, ili artom uopšte, su barem jednom čuli za Banksyja. A on je samo jedan od mnogobrojnih predstavnika “ulične” londonske scene. Ono što svakako moraš da uradiš jeste da napraviš svoju ličnu street art turu. Istočni London je pravi hotspot za neke od najboljih umetnika i tako je već poslednji nekoliko decenija. Dok sve ulice pomalo liče jedna na drugu, one oko Shoreditch i Hackney zone su ispunjene bojama, umetnošću i životom u najiskonskijem značenju te reči. Ako nisi najsigurnija kako sama da obiđeš ovu “uličnu galeriju” možeš i da bookiraš specijalnu turu. Počinje u Liverpool Street Station, traje dva sata i naučiće te sve o eklektičnoj istoriji ove zone. Proputovaćeš kroz London iz vremena Rimljana, kroz viktorijansku eru do modernih dana koji su definisali Istočni kraj. Ono što je posebno zanimljivo kod ove ture je što je u potpunosti vezana za ulicu, ne samo za umetnost. Upoznaćeš se sa nekim od najpoznatijih ličnosti i događajima koji su se odvijali na ovim ulicama, kao što su Džek Trbosek i poznati, ozloglašeni Kray blizanci (da, da, Tom Hardyjev film). Od mračnijih momenata, vraćamo se na najpoznatije grafite Banksyja, Space Invadera i C215. Život ulice u jednoj turi!

Comments