Mnogo pre nego što je virus korona zatvorio svet, postavilo se veliko, važno i milijarde dolara vredno pitanje – kakva je budućnost modnih revija? Još tada je bilo jasno da se neka promena mora desiti, koliko god bila velika, radikalna ili bolna. Ako želimo da razmišljamo filozofski, možda je baš virus bio taj znak koji se čekao da se modna industrija najzad transformiše i da se postave nove osnove za održavanje modnih revija. Prvi značajniji korak napravio je British Fashion Council objavivši da se Nedelja mode u Londonu od ovoga trenutka više neće organizovati kao ranije. Predstojeća nedelja mode za proleće 2021. neće biti “muška” niti će biti organizovana u “stvarnom životu”. Od sada će svaka Londonska nedelja mode biti rodno neutralna, a ukoliko se i bude održavala 12, 13. i 14. juna ove godine, održaće se online.

Dok je rodna neutralnost u modi nešto što možemo da zamislimo i što smo u prethodnom periodu malo po malo i usvajali, digitalna strana modnih revija je nešto što se tek treba prihvatiti i “svariti”. Da, treba ići u korak sa vremenom, odavno smo postali digitalizovan svet, ali da li će online revija zaista moći da ponudi isti doživljaj kao i ona uživo? Realno, ne, ali verovatno može da pruži jednako uzbudljiv, nezaboravan i – inkluzivan.

Kako kaže Caroline Rush ispred British Fashion Council-a, a mi se naravno moramo složiti, digitalizacija modnih revija jeste budućnost i pružiće mnogo više od prostog sedenja u prvom redu i posmatranja modela koji prolaze pistom. Digitalizacija modnih revija znači da se u promociju kolekcija mogu uključiti i fotografije i videi i podkasti i najrazličitiji digitalni formati koje bi kreirali sami dizajneri, umetnici, brendovi i svi kreativci koji su inače uključeni u organizaciju revija i nedelja mode. Modni storytelling u punom sjaju! A budući da će im za sprovođenje ove ideje biti potrebna podrška Facebook, Instagram, YouTube, Amazon Launchpad i Google platformi, jasno je da su velike šanse da ćemo komadić tog kolača moći da dobijemo i mi.

Naravno, to što bi u budućnosti sve revije i nedelje mode mogle da postanu digitalizovane, imalo bi ogroman i potencijalno negativan uticaj na street style zvezde – setimo se da su street style prezentacije uoči nedelja mode bile skoro pa zapaženije od samih revija (šteta za revije, ali prednost za trendsetere). Pogođeni bi bili i mladi talenti i dizajneri, kao i modeli, koji tek treba da se probiju na tržište i kojima je učešće na nedelji mode bila upravo ta šansa za uspeh, šansa da imaju mentore, da upoznaju bitne ljude, šansa da uče, da napreduju i budu viđeni. Kako će se sve to uklopiti u novi način rada – ne zna se.

Za sada, ova odluka se odnosi samo na Londonsku nedelju mode. I dalje ne znamo šta će se desiti u septembru, kada modni mesec otvara Nedelja mode u Njujorku, i da li ćemo zapravo ikada više imati revije na kakve smo navikli. Bilo kako bilo, rešenje koje će odgovarati svima se na kraju mora pronaći. Makar se tome nadamo.

Naslovna fotografija: instagram.com/londonfashionweek

Ivana

Comments