Nemoguće je ostati ravnodušan na pojavu bilo koje žene koja se svojom hrabrošću, stavom, otvorenim pogledom na svet, strašću prema svom životnom pozivu, talentom i magičnom harizmom borila protiv svih mogućih predrasuda za sebe i društvo u kome je živela. Dve glumačke dive posebnog, istančanog stila, Rada Đuričin i Vjera Mujović u predstavi “Mala crna haljina” oživele su lik žene koja je u svakom smislu bila ispred svog vremena i dizajnerke čije je ime najznačajnije za modu ne samo XX veka u kom je živela i stvarala, već i svih vremena.

Gabrielle Bonheur Coco Chanel bila je nesumnjivo jedna od onih žena koje su negde u sebi odlično znale kako se ostavlja trag u istoriji i srcima nekih posebnih ljudi. U ovoj predstavi dve glumice vode zanimljiv dijalog između mlade i starije Coco Chanel proživljavajući njena nadahnuća, zanosne ljubavi i emotivne lomove, najintimnije trenutke, prekretnice u životu i karijeri, strahove, snove; svaka govori o određenom delu života iz one perspektive u kojoj se u datom trenutku nalazi.

Ova predstava pravo je umetničko delo budući da je upotpunjena kostimima koje je kreirao naš istaknuti dizajner Igor Todorović, muzikom koju je uradio kompozitor Rade Radivojević, dok su za režiju i scenografiju zaslužni rediteljka Nataša Radulović i Aleksandar Veljanović.

“Imala sam veliku želju da ukažem ženama na to da treba da rade, zarađuju i budu nezavisne. Komad se ne bavi modom, već govori o slobodi i ravnopravnosti žene. To je žena koja hoće da radi i sama privređuje i na taj način, postane nezavisna u društvu. Chanel je govorila da ne postoji moda, već samo stil”, istakla je jednom prilikom glumica Vjera Mujović, koja ujedno autorka i producentkinja ovog komada.

Iako mislimo da o Coco Chanel znamo sve, njen život ne prestaje da intrigira javnost. O njoj i inspirisano njom napisano je bezbroj romana, napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svetu, modnih kolekcija, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi, dok se kod nas niko do sada na ovaj način nije bavio likom ove slavne dizajnerke i ikone stila.

Comments