Dom Jevrema Grujića, kao muzejski prostor s kraja 19. veka, verno dočarava ambijent pariskog hotela “Ritz” u kome je dizajnerka živela i umrla: “Izbor ovog prostora za cilj ima da gledalac doživi intimni svet Coco Chanel kao aktivan učesnik, a ne samo posmatrač”, istakla je Vjera. Lik žene koja je svojim privatnim životom intrigirala, a svojim kreacijama oduševljavala, predstavljen je dvostruko, baš kao što je logo njenog brenda sastavljen od jednog pravilnog jednog naopakog latiničnog slova C koja se ukrštaju.

Chanel je oslobodila žene u svakom smislu – oslobodila ih je korseta, skratila haljine i visoke potpetice, a istovremeno ličnim primerom ih oslobodila stereotipa implementirajući ideju o socijalnoj jednakosti, nezavisnosti i mogućnosti da se radom, formalnim, ali i neformalnim obrazovanjem i upornošću, bore za ostvarenje svojih snova. Coco je definitivno jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti prošlog veka, i to ne samo u modnom smislu. Bila je izuzetno vredna, posvećena, praktična i mudra. Obožavali su je ne samo ljubitelji mode, već i scenaristi, filmski kritičari, velika imena iz sveta glume i muzike.

Ono što atmosferu same predstave čini primamljivom, osim prostora koji zahvaljujući svojoj istoriji, arhitekturi i umetnosti, neodoljivo dočarava duh prostora u kom je boravila Coco u Parizu, jeste i to što nakon odgledanog komada, imate priliku da uz čašu šampanjca, o predstavi proćaskate sa glumicama koje su oživele lik najveće modne ikone XX veka. Predstavu možete pogledati 26. i 29. februara u Domu Jevrema Grujića.

Naslovna fotografija: instagram.com/vjerarte

Vladislava Milovanović

Comments