5 činjenica koje treba da znaš o TISSUE MASKAMA – najnovijem hit proizvodu u BEAUTY svetu!

5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta!

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

“Mala za u džep” je knjiga o nama, običnim ljudima u vremenu sloma jednog sveta, a u očekivanju novog, koji još uvek – ne dolazi! U tom praznom prostoru, glavni junak “Male”, Dušan, traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok. Dioptrija pripovedanja je izoštrena, ali bez ambicije da se pretvori u sečivo i razori tkivo naše svakodnevice, ma koliko ono bilo metastazično. Odsustvo sistema vrednosti tera pripovedača da se vrati korak unazad i uporište potraži u proverenim, doskora važećim morlnim načelima, koja su tranzicijom obrisana ili izvitoperena.

Kada govori o ljubavi, časti, empatiji, ratu… narator Dušan to čini kao Srbin koji se ne stidi svog nacionalnog identiteta. Interesatno je da je Protićevo “srbovanje” ispunjeno opšteljudskim vrednostima koje nam, u jednom zaboravljenom, a nesporno istinitom svetlu dokumentovano prikazuju i Srbina i njegov unutrašnji svet. Glavni junak stoji na sredokraći između autošovinizma i onih koji su Srbi “po profesiji” i pokušava da uhvati balans ne pristajući da poništi prošlost i tradiciju, ali ni da posrne pred cunamijem anacionalne propagande. Knjiga “Mala za u džep” ne izbacuje parole i ne poziva čitaoca da se pridruži stavovima autora, ali vešto priprema teren za nacionalno ozdravljenje koje nam je preko potrebno.

Mala za u dzep korica Mala za u džep

Glavni junak knjige traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok

Posebno je intresatno da “Mala za u džep” predstavlja štivo dostupno svakom čitaocu jer u njoj nema zamki lažne erudicije. Čitalac se lako, bez napora kreće kroz tekst, sam određujući mesta nad kojim će zastati, prepoznati se i zamisliti. Pripovedanje je oslobođeno “savetodavnog” tona, ali predstavlja otvorenu ponudu čitaocu da preispita sebe i svoj svet.

Pisac ne insistira nad izgubljenim vremenima, nad ponorom u koji su upale generacije i generacije naših savremenika, već propast tog sveta prihvata kao nužnost, ali ne odustaje od ideje da novo treba da izrasta iz starog i prethodnog, i diskretno postavlja pitanje: da li je diskontinuitet koji pokušavamo da napravimo dozvoljen i koristan?


Sara Lončar je novinarka zaljubljena u svoju profesiju. Voli Hemingveja, Madam de Stal i R’n’B. Svaki slobodan trenutak koristi za putovanja budući da veruje da se tako svet najpouzdanije otkriva. Pričalica i optimista.

Editors choice