Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

“Mala za u džep”

“Mala za u džep”

“Mala za u džep” je knjiga o nama, običnim ljudima u vremenu sloma jednog sveta, a u očekivanju novog, koji još uvek – ne dolazi! U tom praznom prostoru, glavni junak “Male”, Dušan, traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok. Dioptrija pripovedanja je izoštrena, ali bez ambicije da se pretvori u sečivo i razori tkivo naše svakodnevice, ma koliko ono bilo metastazično. Odsustvo sistema vrednosti tera pripovedača da se vrati korak unazad i uporište potraži u proverenim, doskora važećim morlnim načelima, koja su tranzicijom obrisana ili izvitoperena.

Kada govori o ljubavi, časti, empatiji, ratu… narator Dušan to čini kao Srbin koji se ne stidi svog nacionalnog identiteta. Interesatno je da je Protićevo “srbovanje” ispunjeno opšteljudskim vrednostima koje nam, u jednom zaboravljenom, a nesporno istinitom svetlu dokumentovano prikazuju i Srbina i njegov unutrašnji svet. Glavni junak stoji na sredokraći između autošovinizma i onih koji su Srbi “po profesiji” i pokušava da uhvati balans ne pristajući da poništi prošlost i tradiciju, ali ni da posrne pred cunamijem anacionalne propagande. Knjiga “Mala za u džep” ne izbacuje parole i ne poziva čitaoca da se pridruži stavovima autora, ali vešto priprema teren za nacionalno ozdravljenje koje nam je preko potrebno.

Mala za u dzep korica Mala za u džep

Glavni junak knjige traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok

Posebno je intresatno da “Mala za u džep” predstavlja štivo dostupno svakom čitaocu jer u njoj nema zamki lažne erudicije. Čitalac se lako, bez napora kreće kroz tekst, sam određujući mesta nad kojim će zastati, prepoznati se i zamisliti. Pripovedanje je oslobođeno “savetodavnog” tona, ali predstavlja otvorenu ponudu čitaocu da preispita sebe i svoj svet.

Pisac ne insistira nad izgubljenim vremenima, nad ponorom u koji su upale generacije i generacije naših savremenika, već propast tog sveta prihvata kao nužnost, ali ne odustaje od ideje da novo treba da izrasta iz starog i prethodnog, i diskretno postavlja pitanje: da li je diskontinuitet koji pokušavamo da napravimo dozvoljen i koristan?


Sara Lončar je novinarka zaljubljena u svoju profesiju. Voli Hemingveja, Madam de Stal i R’n’B. Svaki slobodan trenutak koristi za putovanja budući da veruje da se tako svet najpouzdanije otkriva. Pričalica i optimista.

Editors choice