Usvojiti neke dobre navike, ili uvesti u svakodnevnu praksu neke male discipline i veštine, nije lako. Ali, kad svoju energiju usmerite na njih i kada ih jednom savladate, tako da vam pređu u naviku, obavili ste ogroman posao, zbog koga ćete sebi često biti zahvalni. Ovo su neke male veštine koje treba da usvojite i sposobnosti koje treba da izgradite i usavršite, jer će vam biti neprocenjive u svakoj oblasti svakodnevnog života.

Uvođenje zdravog režima spavanja

Kad je neko noćni tip, veoma je teško da promeni režim funkcionisanja. Ali, teško ne znači nemoguće. Osim ako ne radite noćni posao, pa možete da prespavate veći deo dana, morate da funkcionišete u ritmu koji diktira ostatak sveta – da ustajete rano i odlazite na posao i da ranije ležete, bez obzira koliko voleli da u sitnim satima osetite tišinu, mir i inspiraciju. Naučite da zaspite pre ponoći i obezbedite sebi sedam, osam sati noćnog spavanja – vaše telo će taj ritam lakše usvojiti ako prihvatite da je to neophodno za vaše zdravlje i stabilnost.

Organizujte svoje vreme

Dobra organizacija je u poslu veoma važna, ali važna je i u svim ostalim segmentima života. Ako znate šta ćete kojim redom obavljati, odnosno, šta su vam prioriteti i u kom delu dana obavljate zahtevnije poslove (onda kada imate najviše energije, a za deo dana kada vam energija opada, ostavite lakše poslove), moći ćete da poštujete zadate rokove bez mnogo stresa i žurbe.

Naučite da tražite pomoć

Kada vam nešto nije jasno, kad nešto ne znate, ili se u nečemu “zaglavite” tražite pomoć. Na poslu, jednako kao i u privatnom životu. Takođe, budite spremni da pružite pomoć, kad vam se neko obrati – tako se razvija saradnja i poverenje, a svi dobri odnosi, poslovni i lični, zasnivaju se na saradnji i poverenju.

Budite dosledni

To znači da treba da držite obećanja, ili da se držite toga da ništa ne obećavate. Vaša reč treba da ima težinu, iza onoga što govorite i radite, stojite svojim integritetom, uglednom i ljudskim kvalitetima. Takođe, ne traba nikada da prestanete da se ponašate odgovorno – osvojene ciljeve je teže održati, nego dostići. Kad vas rad, posvećenost i odgovornost dovedu do vrha, ostajanje na vrhu zahteva – rad, posvećenost i odgovornost.

Comments