Dok šetate gradom, pažnju vam privlače izlozi knjižara. Od svih izloga i svih prodavnica, knjižare su se najviše promenile. Koliko novih, šarenih naslova! Koliko autora. Da li će svi uspeti da se uguraju u istoriju svetske književnosti? Naravno da neće! – zaključujete s olakšanjem. Istini za volju, ne postoji razlog za tako nešto.

Ko li uopšte kupuje sve te ljubiće koji su se, do juče, prodavali na kioscima u mekom povezu i pod ,,zaštitnim znakom“ ljubavnog vikend-romana. Da li zato što su pisani za vikend ili čitani tokom vikenda, tek edicija je garantovala bitnu razliku od visoke književnosti i umetnosti. Ipak, i tada su poklonici bili brojni. Ljubavne teme jednostavno nalaze put.

Fujitsu Mali kucni roman 1 Mali kućni roman

Nadovezuju se misli o smelosti pisaca, o smelosti urednika, izdavača, ali i skromnosti onih koji su, osećajući potrebu za nekom vrstom književnog izraza, ipak ostajali u uskom krugu svojih najbližih, porodice i prijatelja. Kućna književnost predstavljala je tajanstvenu izdavačku formu. Originalni primerak namenjen jednoj osobi, prepisivan je rukom. Jedna naša slavna kompozitorka, tako je ispisivala priče i pesme i darivala ih – povezane koncem, svojim najdražim prijateljima.

Već duže vreme razmišljate o tome da osobi u koju ste zaljubljeni poklonite roman. Ne dug. Onaj koji će sadržati najvažnije o vama, osobi koju više i ne vidite kao drugu, nego kao deo sebe. Ali kako? Kako da sakrijete od pogleda onih koji bi mogli da vam se smeju?

Fujitsu Mali kucni roman 2 Mali kućni roman

Umesto prstena, umesto parfema ili rama za fotografiju, nameravate da u trenucima nadahnuća, retkim slobodnim prilikama napišete nešto što će zasigurno ostati pod ključem. Daleko od pogleda drugih. Gde kriti tu beležnicu? Kako je sačuvati? A računar je nebezbedan! Brat će otvoriti. I pokazati roditeljima, prijateljima. USB će se izgubiti…

Ipak, nepokolebljivo zaključujete da je mali kućni ljubavni roman ono što ćete pokloniti voljenoj osobi za Novu 2015. godinu. To je jednostavno prava stvar i više nema nikakvog izgovora. Misleći o tome, dolazite do prodavnice računara. Pigled vam pada na ,,životnu knjigu“ – FUJITSU LIFEBOOK U904 Ultrabook. Izgleda prefinjeno i elegantno. Koliko je samo lak! Može da stane u svaku torbu – a težak je tek 1399 grama! Osim ekrana sa dobrom rezolucijom slike, memorijom, osloncem za dlan i produženim trajanjem baterije (što je zgodno dok pišete na skrivenom mestu) tu je …i  bezbednost. Senzor otiska prsta (samo vašeg) i šifrovanje celog diska. To buduće malo remek-delo, vaš tajni roman-ispovest, niko neće moći da pogleda!!! Osim ako vi to ne budete želeli.

Fujitsu Lifebook U904 Mali kućni roman

Fujitsu Lifebook U904

Ko bi rekao da ćete tako lako zaključati svoju tajnu? Da li će ostati tajna? Videćemo kako će stvari stajati uoči 2015. godine.

Fujitsu Lifebook S904 Mali kućni roman

Fujitsu Lifebook S904

Ko zna kome će naša skrivena spisateljska strast biti posvećena? Ali, ima do tada vremena. Za pisanje – na svakom mestu, u svako vreme. Svako vreme ljubavi.

Comments