Treba biti svestan da internet nije samo Facebook i Twitter. U ovom tekstu ćete saznati kako da unapredite kvalitet svog svakodnevnog života u Srbiji uz pomoć internet servisa. Čekanje u redu je nekad neizbežno, a nekad nije. Budite obavešteni, i cenite svoje vreme i novac.

naslovna21 Mali praktični saveti za preživljavanje uz pomoć interneta

Naučite kako da izbegnete epske redove o kojima ste slušali

e-Banking – da Pošta bude asocijacija na ljubavna pisma, a ne na gubljenje vremena

Većina banaka u Srbiji danas podržava e-Banking. Šta to znači? Bez nesnosnog čekanja reda ispred šaltera za plaćanje mnogobrojnih mesečnih i drugih obaveza – sve uplate i transakcije se vrše odmah i bez provizije, popunjavanjem online formulara koji izgleda kao klasična uplatnica na koju ste navikli. Dakle, sve se to može obaviti u pidžami iz topline doma, bez izlaganja gužvama i novembarskoj kiši. Ne morate biti napredni korisnik računara da biste savladali sistem i sve je na srpskom jeziku. Takođe, u svakom trenutku možete pratiti stanje svojih računa (“je li stigla plata”) i prebacivati novac sa jednog na drugi račun u okviru banke, bez obzira gde se nalazite i da li je filijala banke otvorena ili ne – ja svojim računima u Srbiji uspešno i samostalno upravljam iz Engleske u jedan ujutro.

Virtuelni matičar – da matičara viđate samo na venčanju

Kada se prijavljujete za vizu, učestvujete na konkursu za stipendiju ili aplicirate za neka dokumenta, često će vam trebati izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu ili venčani list. Već nekoliko godina u Novom Sadu radi Virtuelni matičar, pomoću kojeg se ova dokumenta naručuju online i isporučuju se u roku od nedelju dana bilo gde u zemlji – što je zgodno ako ste se preselili. Od nedavno ovaj servis postoji i u drugim opštinama, a u toku su radovi na njihovom umrežavanju. Savet – ovi dokumenti se mogu dobiti i na engleskom jeziku, malo su skuplji ali i dalje jeftiniji od naknadnih usluga sudskog tumača.

Zakazivanje termina za lične karte i pasoše – izbegnite epske redove o kojima ste slušali

Zbog velikih gužvi u čekanju za nove lične karte i pasoše, od sredine ove godine su pokrenuti eksperimentalni servisi online zakazivanja termina u Policijskoj upravi Novi Sad i četiri beogradske opštine (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara). Termine je moguće zakazati do dve nedelje unapred.

e-Reciklaža – besplatno čišćenje

Kupili ste novi računar, a ne znate gde ćete sa starim, pokvarenim? Nervira vas komšija koji u hodniku solitera drži stari frižider koji ne koristi poslednjih dvadeset godina? Na sajtu e-Reciklaža popunite formular i ljudi dolaze da to odnesu sa vaše kućne adrese besplatno, bilo gde u Srbiji. Pritom vaš elektronski otpad neće završiti na gradskoj deponiji, već će biti recikliran po svim ekološkim propisima.

Elektronske avio karte – osmislite sami svoje putovanje i uštedite

Koristite strane sajtove poput eDreams i Govolo da identifikujete najjeftiniji ili najpogodniji let prema vašim kriterijumima, a onda putem sajta konkretnog prevoznika kupite kartu – tako ćete uštedeti na proviziji turističkih agencija i sajtova-posrednika. Elektronska karta će vam biti poslata na email adresu – sve se to može obaviti iz kreveta uz kafu. Neki niskobudžetni avio-prevoznici nude odnedavno Web Check-In, što vam može uštedeti dvadesetak evra u poređenju sa opcijom Airport Check-In.

Naravno, lista internet usluga koje mogu značajno unaprediti rad, život i obrazovanje uključuje još mnogo praksi i stalno se dopunjava, tako da budite u toku.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments