*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mali praktični saveti za preživljavanje uz pomoć interneta

Mali praktični saveti za preživljavanje uz pomoć interneta

Treba biti svestan da internet nije samo Facebook i Twitter. U ovom tekstu ćete saznati kako da unapredite kvalitet svog svakodnevnog života u Srbiji uz pomoć internet servisa. Čekanje u redu je nekad neizbežno, a nekad nije. Budite obavešteni, i cenite svoje vreme i novac.

naslovna21 Mali praktični saveti za preživljavanje uz pomoć interneta

Naučite kako da izbegnete epske redove o kojima ste slušali

e-Banking – da Pošta bude asocijacija na ljubavna pisma, a ne na gubljenje vremena

Većina banaka u Srbiji danas podržava e-Banking. Šta to znači? Bez nesnosnog čekanja reda ispred šaltera za plaćanje mnogobrojnih mesečnih i drugih obaveza – sve uplate i transakcije se vrše odmah i bez provizije, popunjavanjem online formulara koji izgleda kao klasična uplatnica na koju ste navikli. Dakle, sve se to može obaviti u pidžami iz topline doma, bez izlaganja gužvama i novembarskoj kiši. Ne morate biti napredni korisnik računara da biste savladali sistem i sve je na srpskom jeziku. Takođe, u svakom trenutku možete pratiti stanje svojih računa (“je li stigla plata”) i prebacivati novac sa jednog na drugi račun u okviru banke, bez obzira gde se nalazite i da li je filijala banke otvorena ili ne – ja svojim računima u Srbiji uspešno i samostalno upravljam iz Engleske u jedan ujutro.

Virtuelni matičar – da matičara viđate samo na venčanju

Kada se prijavljujete za vizu, učestvujete na konkursu za stipendiju ili aplicirate za neka dokumenta, često će vam trebati izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu ili venčani list. Već nekoliko godina u Novom Sadu radi Virtuelni matičar, pomoću kojeg se ova dokumenta naručuju online i isporučuju se u roku od nedelju dana bilo gde u zemlji – što je zgodno ako ste se preselili. Od nedavno ovaj servis postoji i u drugim opštinama, a u toku su radovi na njihovom umrežavanju. Savet – ovi dokumenti se mogu dobiti i na engleskom jeziku, malo su skuplji ali i dalje jeftiniji od naknadnih usluga sudskog tumača.

Zakazivanje termina za lične karte i pasoše – izbegnite epske redove o kojima ste slušali

Zbog velikih gužvi u čekanju za nove lične karte i pasoše, od sredine ove godine su pokrenuti eksperimentalni servisi online zakazivanja termina u Policijskoj upravi Novi Sad i četiri beogradske opštine (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara). Termine je moguće zakazati do dve nedelje unapred.

e-Reciklaža – besplatno čišćenje

Kupili ste novi računar, a ne znate gde ćete sa starim, pokvarenim? Nervira vas komšija koji u hodniku solitera drži stari frižider koji ne koristi poslednjih dvadeset godina? Na sajtu e-Reciklaža popunite formular i ljudi dolaze da to odnesu sa vaše kućne adrese besplatno, bilo gde u Srbiji. Pritom vaš elektronski otpad neće završiti na gradskoj deponiji, već će biti recikliran po svim ekološkim propisima.

Elektronske avio karte – osmislite sami svoje putovanje i uštedite

Koristite strane sajtove poput eDreams i Govolo da identifikujete najjeftiniji ili najpogodniji let prema vašim kriterijumima, a onda putem sajta konkretnog prevoznika kupite kartu – tako ćete uštedeti na proviziji turističkih agencija i sajtova-posrednika. Elektronska karta će vam biti poslata na email adresu – sve se to može obaviti iz kreveta uz kafu. Neki niskobudžetni avio-prevoznici nude odnedavno Web Check-In, što vam može uštedeti dvadesetak evra u poređenju sa opcijom Airport Check-In.

Naravno, lista internet usluga koje mogu značajno unaprediti rad, život i obrazovanje uključuje još mnogo praksi i stalno se dopunjava, tako da budite u toku.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Editors choice