Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

“Manvotionals”: U potrazi za suštinom muževnosti

“Manvotionals”: U potrazi za suštinom muževnosti

“Šta muškarca čini muškarcem?” To je pitanje koje su u knjizi “Umetnost muževnosti” postavili muž i žena, Bret i Kejt Mekej (Brett and Kate McKay). Delo su zamislili kao priručnik za upoznavanje sa tradicionalnim vrednostima i uvid u to šta zaista znači biti pravi džentlmen. Međutim, ovo nije trabunjanje konzervativaca o tome šta je uloga muškarca. Knjiga kopa dublje i putuje dalje u istraživanju, pomalo izgubljenih, muških vrednosti.

Rukopis je podeljen na sedam poglavlja, a svako ispituje jednu od vrlina muškosti, a to su: muževnost, hrabrost, preduzimljivost, odlučnost, oslanjanje na sopstvene snage, disciplina i čast. Ponavljam, ovako kad sve navedem knjiga može da vam se učini kao priručnik za staromodnog muškarca, a u stvari je nadahnjujuća i opominjuća zbirka poezije, odlomaka, ličnih priča i svetlih primera iz istorije.

Primeri su raznovrsni. Tu je pripovest o Horaciju (Publius Horatius Cocles), rimskom vojniku i njegovoj slavnoj odbrani, tu su misli cara Marka Aurelija (Marcus Aurelius), nešto od Aristotela i Platona (Aristoteles, Plato). Zatim se naglo prelazi na beleške Bendžamina Frenklina (Benjamin Franklin), Teodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt) i misli Martina Lutera Kinga (Marthin Luther King). Knjiga potanko razlaže šta svaka od navedenih vrednosti zaista znači, bez romantičnog ili mačističkog senčenja. Pravu muževnost krasi težnja jednakosti u odnosu sa prijateljima, neprijateljima i nežnijim polom, a bez prazne priče već kroz naporan rad, čime se otkriva da suština ideala muževnosti opstaje više od dve hiljade godina.

Kao i svako delo koje se uhvati ovako velike teme, i ova knjiga ima nedostataka. Prevashodno, namenjena je zapadnjačkoj publici, te se oslanja na junake Amerike, donekle Britanije i Irske, čime se izostavljaju slavni primeri iz istočne Evrope i Južne Amerike. Pa ipak, kvalitet premašuje nedostatke. Ovo delo uspelo je da sažme univerzalni koncept muževnosti na veoma elegantan način i prikaže ga kao ono što u osnovi i jeste – ozbiljno delanje. Veoma nadahnjujuće, za muškarce i za žene.


Joan Acosta odrastao je u sred nedođije ,daleko od svih, te se družio sa izmišljenim prijateljima. Do dana današnjeg, kriveći za sve “glasove u glavi”, menjao je poslove, od sistemskog inžinjera, preko novinara, do plaćenika u državi Kongo. S obzirom na to da je internetski asketa, možda ima – a možda i nema nalog na Twitter-u.

Editors choice