Marc Jacobs, čovek od milijardu dolara, kreator iz Njujorka, a zvezda kompanije LVMH, vredne oko 20 milijardi dolara, kao kreativni direktor Louis Vuitton-a poznat je i po tome što je učetvorostručio prodaju ove modne marke. Pa, ako sve ove milijarde nisu dovoljne da vas uvere u to da je čovek genije, onda na celu priču možemo da dodamo još jednu stavku– potpuna promena životnog stila– na bolje. Mark, čiji je produktivni genije bio do skoro sputan zavisnošću od konstantnih noćnih izlazaka, alkohola i droge sada je novi čovek. No, ovog puta skoncentrisaćemo se na ono što je trend u okviru njegovog modnog instinka.

Marc Jacobs1 Marc Jacobs ready to wear jesen/zima 2010/11

“Ponekad je lepo jednostavno i – dovoljno” bio je zaključak Mark Džejkobsa nakon zatvaranja revije njegove jesenje kolekcije. Međutim, kritika je uveravala u suprotno: Džejkobs je na reviji predstavio mnogo više od lepog. Ako je neko mogao da napravi odličnu i uzbudljivu reviju maltene samo od kaputa jednostavnog kroja, u sivoj boji i boji peska, onda je to on.

Marc Jacobs2 Marc Jacobs ready to wear jesen/zima 2010/11 Marc Jacobs3 Marc Jacobs ready to wear jesen/zima 2010/11

Džentlmenski senzibilitet Leksington Avenije preovladavao je pistom, dok su modeli širili neprenebregljiv vintidž vajb koji je upotpunjavala numera sa dobro nam poznatog saundtreka: “Over the rainbow”. Onima koji su upoznati sa njegovim ranijim radovima, jasno je da je čitava tema šoua bila obojena i nedavnom smrću Aleksandra Mekvina. No, sve kulturološke implikacije na stranu, svaki komad garderobe bio je odličan. Kašmir, flaneli, kaputi, džemperi, diskretne štrafte i vrlo nosiva, neodoljivo elegantna trodelna odela. Za razliku od prošlogodišnje jesenje kolekcije ova je za 180 stepeni pomerena u odnosu na kakofoniju osamdesetih viđenu tada.  “Možda ova kolekcija i nije nešto na prvi pogled, ali čak i tako ona može biti nešto ukoliko je to nešto proizašlo iz vaše strasti prema lepom”, bile su reči kojima je Mark Dzejkobs zatvorio ovaj šou.

Marc Jacobs4 Marc Jacobs ready to wear jesen/zima 2010/11 Marc Jacobs5 Marc Jacobs ready to wear jesen/zima 2010/11

Tomislav Milić je Beograđanin, student i filozof. Trenutno istražuje i prenosi gradska dešavanja kao autor i voditelj emisije CITY na RTV Pink.

Comments