Ozbiljna i ljupka Merijen Vilijamson (Marianne Williamson) dala je sve od sebe da nas u bestseleru “Kurs mršavljenja” (21 duhovna lekcija o tome kako da trajno izgubite višak kilograma) ubedi da se ostavimo dijeta. Kako se ova dragocena knjiga rasproda čim stigne u naše knjižare, prenosimo vam neke odlomke koji bi vam mogli biti od koristi dok čekate novi tiraž.

“Možda ste se u prošlosti svojski trudili da smršate, pribegavali svemu i svačemu, od neobičnih dijeta do gotovo nadljudskih vežbi, ali ste zaključili da se iz nekog tajanstvenog razloga uvek ponovo ugojite. Polazi vam za rukom da samo na izvesno vreme promenite svoje ponašanje, ali za dugoročno rešavanje problema neophodno je da se promenite na dubljem nivou. Ako se vaša podsvest nije usredsredila na vaša nastojanja da smršate, pronaći će načina da povrati višak kilograma, bez obzira na to šta vi radite.”

“Principi kojima se rukovode ove lekcije nisu teški, ali se razlikuju od načina na koji možda obično razmišljate. Principi su ovi:

– Vaše telo samo po sebi je neutralno. Ono ništa ne podstiče, ono je u potpunosti posledica, a ne uzrok.

– Ni loša ishrana ni izostanak vežbanja nisu uzroci prekomerne težine. Uzrok je um, a telo je posledica. Uzrok vaše prekomerne težine nalazi se u vašem umu.

– Uzrok vaše prekomerne težine je strah.

– Prekomerna težina – jedino se može trajno i iz osnova izlečiti kada se iskoreni strah.”

“Možda vam se učini čudno da je strah izvor vaših problema sa težinom, ali on to ipak jeste. Kada vaš um nauči da se oslobodi straha, vaše telo će se osloboditi viška kilograma.”

Merijen Vilijamson Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (1. deo)

Merijen Vilijamson

“Snaga ljubavi je savršena, kreativna, sama sebe organizuje, zdrava je, sama vida svoje rane i ima je u izobilju. Snaga straha je ludačka, destruktivna, nasilna, izaziva bolesti i puna je nedostataka. Ona se izražava kao ja varalica, izopačuje vašu pravu prirodu i tera vas da se ponašate na način koji je sušta suprotnost onome što vi zapravo jeste. Bilo bi nezrelo potceniti moć bilo koje od ove dve sile. Obe su aktivne i obe vas ne ispuštaju iz vida. Jedna vam želi dobro, a druga nastoji da vas sahrani.”

“Da li ste zavisnik od hrane možete samo vi sami da kažete. Zavisnici od hrane ne mogu da ne jedu, ali svi oni koji ne mogu da ne jedu nisu i zavisnici. Principi ovog kursa odnose se i na jedne i na druge. Ako ste zavisnik, neće vam mnogo pomoći to što u svom umu razumete vlastito telo, povezanost između uma i tela, psihologiju vežbanja ili suštinu matabolizma. Kao što reče Sigmund Frojd: ‘Neuroze će iskoristiti inteligenciju za svoje ciljeve’. Činjenica da ste nešto shvatili, malo ili uopšte, ne menja stvari. Bez obzira na to koliko ste bistri ili koliko ste ‘radili na sebi’, ne možete sami da nadmudrite psihičku silu kompulsivnog poriva i zavisnosti. Da možete, već biste to do sada uradili.”

“Onaj ko se prejeda ulazi u obmanjujući odnos sa hranom, jer joj pridaje moć koju ona zapravo ne poseduje. Možda ste se pretplatili na magično uverenje da vam hrana pruža utehu i daje snagu, čak i kada jedete onu hranu (ili količinu hrane) koja zapravo može samo da vam šteti. Osoba koja se prejeda ulazi u idolopoklonički odnos sa hranom, odnos u kome moći koje ima samo Bog pripisuje nečem drugom.”

Prejedanje  je oblik nasilja a jedan  od  mehanizama koji  sada treba da onesposobite  Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (1. deo)

“Prejedanje je oblik nasilja, a jedan od mehanizama koji sada treba da onesposobite jeste navika da dižete ruku sami na sebe, bez obzira na to da li u njoj držite nož ili viljušku.”

“Ove lekcije su jednostavne, ali je njihova moć isceljenja velika. Prejedanje je oblik nasilja, a jedan od mehanizama koji sada treba da onesposobite jeste navika da dižete ruku sami na sebe, bez obzira na to da li u njoj držite nož ili viljušku. Počnite tako što ćete se obavezati da ćete biti blagi prema sebi. Prejedanje predstavlja napad na osećanja, a prekorevanje sebe zbog toga predstavlja samo dalju primenu nasilja. U nekom trenutku ćete se sigurno tako ponašati i gotovo je izvesno da ćete pribeći prejedanju, omiljenom načinu na koji izražavate mržnju prema sebi. I ne samo to, u tom slučaju će prejedanje predstavljati i savršeni način da se utešite, iako vas izjeda velika krivica. Da li počinjete da shvatate koliko je sve to ludo? U određenoj tački, priznaćete istinu koju ste prethodno odbijali da prihvatite – da ste samo čovek i da niste u stanju da rešite taj problem.”

“Ali to nije kraj. To je tek početak. Kada shvatite da niste u stanju sami sebe da izlečite, počinjete da se pitate ko to može.”


Slavica Trajković misli da su reči najlepši i najopasniji poklon koji je Bog dao čoveku i zato se često plaši sopstvenih knjiga. Majka je trojice mladića i strastveni kolekcionar ostavljenih mačića. Veruje da su skromnost i umerenost osobine elite. 

Comments