Može se reći da naša poznata mlada dizajnerka Marta Miljanić ovih dana ima pune ruke posla. Ne samo da trenutno radi na novoj kolekciji čiji su pojedini segmenti već oduševili ljubitelje mode i jednostavnih, ali moćnih komada, već uspešno promoviše svoj rad i van granica naše zemlje. Tim povodom, sa Martom smo proćaskali o svim novostima koje su se desile od našeg poslednjeg razgovora i otkrili šta nas još očekuje od ove zanimljive umetnice.

WANNABE MAGAZINE: Trenutno je aktuelna tvoja nova kolekcija Bad Religion koja ima više nastavaka, što nije baš uobičajeno. Kako si došla na ideju da “razbiješ” klasično objavljivanje cele kolekcije odjednom?

MARTA MILJANIĆ: Na ideju sam došla još pre dve godine. Pomislila sam da bi baš bilo dobro uraditi kolekciju da izgleda kao neki pozorišni komad, u smislu da postoji priča koja bi bila ispričana u više činova. Samo nisam imala jasnu viziju tada na koji način bih tačno to realizovala. Konačno su se kocke složile i kolekcijom Bad Religion sam želela da ispričam svoju ličnu priču i da prenesem emocije i sve što sam proživela u zadnjih godinu dana.

Pošto se tvoja kolekcija Bad Religion sastoji iz tri “podkolekcije” – po čemu se one razlikuju, a po čemu su slične?

Svaki čin (ima ih tri) ima svoju priču. Prvi čin je Bad Religion. Objavila sam manifesto uz kolekciju koji objašnjava šta je zapravo Bad Religion. Za mene Bad Religion predstavlja izdaju, bol, osvetu i želju za osvetom i čitav svet loših emocija koje nam nameće neko ko nas je jako povredio. Moja poruka je da se treba osloboditi i prežaliti loše stvari i nastaviti ka nečem boljem. Prvi čin smo fotografisali u napuštenoj crkvi, simbolično, jer je crkva bila asocijacija za neki mir i spokoj.

Drugi čin je “Fucking Love”. “Fucking Love” je i ljubav i mržnja, tj. više bes prema nečemu lepom što me u isto vreme čini vrlo srećnom i što može tako nemilosrdno da nanese bol i patnju. Zapravo reč je o ljubavi i o tome kako tako lepo i uzvišeno stanje može da nanese toliko bola.

O trećem činu ne bih još govorila jer je u procesu razrade i tek treba da se desi.

Sva tri čina su povezana, izgledaju kao kad ulaziš iz jednog stanja u drugo, i kroz sva tri se držim istog materijala (kože po kojoj je moj rad već uveliko prepoznatljiv). Razlikuju se ne samo po priči već i u izradi, dizajnu i koloritu. U drugom činu sam prekinula svoju dugogodišnju tradiciju rada sa crnom i prešla na crvenu boju.

Crna je uvek dominantna u tvom dizajnu, šta za tebe predstavlja ova boja? Šta te najviše inspiriše kada kreiraš?

Došla sam nedavno do spoznaje, jer sam sebe preispitivala, da sam još na trećoj godini studija ušla u crnu fazu. Desile su se tada jako velike promene u mom životu i nekako s početka nesvesno sam zaronila u svet crne. Naravno, kasnije kroz život i rad sam to prihvatila i iskoristila u kreativnom smislu. U principu, oduvek sam sve svoje emocije pretapala u rad i tražila inspiraciju i u drugim umetnicima i granama umetnosti (slikarstvo, arhitektura, fotografija, muzika itd). Crna mi je pružila toliko slobode. Crna je lepa, glamurozna i pružila mi je neverovatne mogućnosti da eksperimentišem.

Sada su tvoji modeli poznati i internacionalno, pa tvoje kreacije nosi Ally Brooke, bivši član girl benda Fifth Harmony. Kako je došlo do te saradnje?

Nedavno sam potpisala ugovor sa PR agencijom iz Los Anđelesa u sklopu koje postoji i showroom gde su izloženi moji modeli. Oni me za sada zastupaju i njihov cilj je da me promovišu kao njihovog dizajnera i saradnika. Između ostalog, povezani su sa brojnim stilistama, magazinima, ljudima iz sveta mode i show biznisa. Saradnja sa Ally me je obradovala i ona je druga zvezda koja je ponela moj model. Prva je bila mlada r’n’b zvezda Kira Kosarin koja se fotografisala za Mood Magazine u mojoj haljini. Zapravo tako su me i pronašli ljudi iz agencije i ponudili mi saradnju.

Comments