Zapravo, on je tada želeo da kaže da ništa nije večno i da je i lepota kao i mnoge druge stvari prolazna. Ta njegova razmišljanja želi da istakne autorka izložbe Sarah Burton kroz celu ovu izložbu.

Gotovo sva njegova dela imala su dve krajnosti – lepotu i raspad. Cveće je predstavljalo tu lepotu od koje smo u nekim momentima i zavisni i kojoj težimo, ali isto tako cveće predstavlja i prolaznost. Onaj momenat kada vene i kada se suši simoblizuje prolaznost života. Govorilo se da je McQueen bio depresivan, a nije imao ni lak život, i da se zbog toga i ubio. Verovatno je mnoge svoje nemire i čežnje utkao i u svoja dela, ali time će se verovatno baviti neka iscrpnija studija.

Izložba se odigrava u prostoru za edukaciju, McQueenove radnje. Koncipriana je tako da svaku kreaciju prati i video o tome kako je nastala. Ceo proces je propraćen od početka do kraja i to je ono što ovu izložbu čini posebnom. Sva istraživanja i materijali nalaze se i dalje u ovom prostoru i o njima će razgovorati studenti u narednim mesecima, s obzirom na to da je ovaj deo predviđen za edukaciju studenata iz cele zemlje.

Takođe, video prikazuje i haljinu iz kolekcije Sarabande, ali i ostale haljine koje su ukrašene engleskim ružama, kamelijama, baštenskim cvećem, pčelama, karanfilima… Naravno, u videu se govori i o dizajnerovoj fascinaciji cvećem, što je posebno zanimljiv deo.

Nove generacije će u ovom prostoru moći da uče, uživaju, inspirišu i budu inspirisani.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Jelena 

Comments