Koliko god se odupirali nju ejdž fenomenima (iako je meditacija sve samo ne nju ejdž), ponekad u naletu stresa i očaja, kada udarimo u zid, ipak odlučimo da probamo. Stavom “možda nas bude radilo”, upuštamo se u sve čari koje meditacija može da nam donese. I kada se konačno nateramo da se pokrenemo, nešto promenimo i pokušamo nešto novo, nailazimo na milion prepreka i brzo odustanemo. Za sve u životu su potrebni trud i upornost, pa tako i za meditaciju. Pre nego što po hiljaditi put odustanete, mi vam donosimo tekst o tome šta je to što nas najviše koči i kako da to prevaziđemo.

jared rice NTyBbu66 SI unsplash e1617376513597 Meditacija za početnike: Šta je to što nas u početku koči

Pronalaženje vremena

Najčešća prepreka sa kojom se suočavamo kada je meditacija u pitanju je pronalaženje vremena koje treba da izdvojimo za nju, vreme za koje je ne bismo “otaljali.” Ono što je bitno da znate je da nije važno ukoliko propustite dan, tri ili deset. Tačno je da je redovno praktikovanje meditacije najefikasnije, ali ono što je zaista važno je da kada se sledeći put upustite u meditaciju, nastavite tamo gde ste stali prošli put. Ona može da traje i 10 ili 15 minuta, koji god vremenski period vi sebi odredite. Zdravlje našeg uma treba da nam bude važno, i čim shvatimo njegov značaj, neće nam biti puno da izdvojimo četvrt sata dnevno zarad njega. Ipak, ako je prošlo više vremena, recimo mesec dana, otkako ste poslednji put meditirali, možda će vam pomoći da se ipak podsetite nekih od osnova meditacije.

BONUS SAVET: Uklopite meditaciju u dnevne aktivnosti. Meditacija ne predstavlja nužno sedenje u turskom sedu i govorenje omm. Medirajte dok perete zube, dok šetate ili se tuširate.

Osećaj pospanosti

Osećaj pospanosti, pa čak i da zadremate na sekund, sasvim je normalno kad tek počinjete da se upuštate u čari meditacije. Um će u početku često da vam pobrka “ne raditi ništa” sa opuštanjem. Ako osetite potrebu za meditiranjem, to znači da vam je telo umorno, a um i to može pomešati sa fizičkim umorom. Tek sa vremenom i praksom on će umeti da prepozna razliku između opuštenijeg fokusa (koji postižemo meditacijom) i potpune opuštenosti (koja je rezultat meditacije).

TRI BONUS SAVETA koja će vam biti korisna kada je pospanost u pitanju su:

1. Kada meditirate, sedite uspravno, nemojte ležati

2. Meditirajte ujutru kada vam je um odmorniji

3. Otvorite prozor i pustite svež vazuh u prostoriju u kojoj meditirate.

simon rae IGOBsR93I7Y unsplash scaled e1617376541726 Meditacija za početnike: Šta je to što nas u početku koči

Previše ometanja

Mnogi početnici misle da je gluva tišina jedina opcija da bismo se potpuno posvetili meditaciji. Baš zato, čak i najmanji zvuk može da predstavlja najveću distrakciju. Važno je da znate da nije rešenje da sedite u potpunoj tišini, a nije ni prirodno. Treba da se stopite sa vašim okruženjem, zajedno za svim zvucima koji ga prate, bilo da komšija baš u tom trenutku buši zid ili deca vrište na ulici. Ako konstantno pokušavate da ih isključite, ubrzo ćete postati isfrustrirani jer nećete uspeti. Pokušajte da ih prihvatite i meditirate zajedno sa njima. Naravno, to u početku uopšte nije lako, tako da možete isprobati čepiće za uši ili da stavite slušalice.

BONUS SAVET: Ukoliko morate da prekinete meditaciju da biste nešto obavili (nahranili mačku ili išli u toalet) nastavite da se fokusirate na svoje disanje i biće vam lakše da se vratite meditaciji kada obavite šta ste imali.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Tamara Mladenović

WELLBEING je nova kategorija WANNABE MAGAZINE-a,
kreirana sa ciljem postizanja životnog balansa kroz edukaciju o dve glavne kategorije blagostanja - fizičkom i psihičkom/mentalnom čime želimo čitaoce da motivišemo da naprave promenu i da ih usmerimo u pravcu novih lifestyle navika sa pozitivnim uticajem na njihovo zdravlje.Saznaj više o svim WELLBEING temama na LINKU.Prati WANNABE MAGAZINE na

Comments