sisley 4 Ménage à trois

Prokleti junski rok. Pad koncentracije. Pad volje za životom. Pad energije. Pravac frižider. Prokletstvo! Opet Menaž.

Menaž – domaća Štarkova čokolada za kuvanje i jelo – u nedostatku neke druge (bilo koje druge).

Ma ta reč me na još nešto podseća. Pravac kompjuter.

Menaž a troa (Ménage à trois) – kažu da mu treba pružiti šansu. Dešava se kada se tri atraktivna, jedinstvena sastojka pomešaju u jedno izvrsno pakovanje. Zabavno je. Uzbudljivo je. Legalno je u većini država.

Ovako jedna strana firma reklamira vrhunsko vino, koje čini savršen trio: Zinfandel, Merlot i Cabernet.

Ma nije ni to.

Dok mozgam, uobičajeno mi se vrzma neka melodija po glavi, svaki instrument, svaki ton čujem. I pevače. Sindrom ispitnog roka. Pljas po čelu. Pa Keti Peri (Katy Perry) ima jednu pesmu gde spominje da je u parku nešto… Aaa, to je to. Setih se. Trojka. Threesome. Ménage à trois.

Ta francuska fraza me dalje baci u razmišljanje –  da li se više ljudi mogu međusobno ravnopravno voleti (nije džabe ona stara, da treći uvek smeta) ili je to možda samo neka kombinacija, eksperimentisanje, faza?

Sve je stvar individualnog izbora. Čitave diskusije postoje o tome da li je to normalno. Da li je normalnije ako su u pitanju dva lika ili dve ribe, da li bi uopšte ili ne?  Momci misle jedno, a devojke drugo, a iskaz se menja u zavisnosti od toga ko pita, dok je lični stav o tome skoro uvek isti. Većina bi sebi priuštila to zadovoljstvo kada se to nikada ne bi saznalo.

Muškarci su u povoljnijoj poziciji. U novinama, na TV-u i u sudnici se pojedini bore da im priznaju brak sa još jednom ženom. One se čak slažu sa tim. E sad, da li oni to skupa, na gomili, ili svaka ima svoj termin, ko će ga znati. Ko je još čuo da jedna žena ima dva muža i da se oni poznaju ili čak žive zajedno?!

Tako je i u vezama/kombinacijama. Devojke koje su za to, ne bi imale ništa protiv da se ubaci još jedno muško. Od viška glava ne boli. Ako jedan zakaže, tu je drugi. A možda je jedan tu da je mazi, a drugi… Ali često se zadovolje da im se tu neka druga mota po krevetu. Mada nekima to ni ne smeta. Ipak nisu svi momci otvoreni da dele devojku tako. Naravno, u slučaju neke nebitne devojke, to bi onda bila redaljka ili ’podeli zalogaj s drugom’, ali to je neka druga priča. Naravno, razmišljanje ograničavam na Balkan, konkretno Srbiju. Preko grane je neki malo drugačiji svet.

Da se vratim na ono vino. Tri različita sastojka daju savršen nov ukus. Ima ih u mnogim varijantama, od crnog do belog vina. Svi smo različiti. Imamo različite ukuse i različitog smo ukusa. Kao i dosta devojaka, dobila bih nervni slom ili doživotni facijalis (grč na licu) da saznam da je još neko umešan u moju monogamnu vezu. A ne da me još za to neko pita, ponudi ili daleko bilo – nadjem dečka sa devojkom/drugim likom u krevetu da me čekaju.

Možda je institucija braka i propagiranje monogamije suprotno našoj prirodi, kako neki naučnici i istraživači tvrde. A možda su te fantazije zdravije kad se ostvare. To je na svakom pojedinačno da odluči.


Iva Lekić voli podjednako da komplikuje i pojednostavljuje, čvrsto veruje svom instinktu i ne daje obećanja, jer ih zaboravlja. Ima skoro savršen odbrambeni mehanizam protiv primitivnih oblika života koji nas okružuju. Još uvek ne zna šta će biti kad poraste.

Comments