Toliko smo navikle na dnevni ritual šminkanja, da uopšte i ne razmišljamo o tome zašto se šminkamo. A to činimo da bismo lepše izgledale. Naglašavamo usta i oči, krijemo bledilo i podočnjake, ističemo jagodice i isprobavamo sve trikove za vizelnu korekciju nepravilnosti svojih crta lica. Čak i kad se šminkamo veoma neupadljivo i negujemo prirodan izgled, ipak ne započinjemo radni dan, dok se ne ulepšamo, onako kako smo navikle. Prosto ne bismo mogle da izađemo iz kuće nenašminkane (nekorigovane) kao što ne bismo mogle da ne operemo zube.

mesec dana bez sminke 1 Izazov lepote – mesec dana bez šminke

Nije teško opustiti se i odbaciti dnevnu rutinu ulepšavanja kad odemo na odmor i kad se prepustimo uživanju u prirodi, plivanju, šetnjama, sunčanju, među ljudima koje uglavnom ne poznajemo. Baš nas je briga što nam je kosa po čitav dan mokra i slana, što od svih stvari koje smo ponele, jedino koristimo kupaći, peškire i marame kojima se obmotavamo kad idemo na plažu, a obratimo pažnju na ogledalo tek uveče, kad hoćemo da izađemo u provod. Mogle bismo tako celog leta.

Ali, kad kratko vreme odmora prođe i mi uskočimo u svoju svakodnevicu u kojoj imamo neke odgovorne uloge i zadatke, kako da se sa njima suočimo, ako se ne pripremimo, kao što se ratnik priprema za bitku? Garderoba za posao, frizura, šminkanje – da bude praktično a elegantno, uredno i sa stilom, da se dobro osećamo i da izgledamo sveže čitavog dana – nemoguće nam je da zamislimo drugačije.

Comments