Hotel “Metropol Palace” prvi put je otvoren 1957. godine i oduvek je predstavljao jedan od najluksuznijih hotela na Balkanu. U njemu je odsedala kulturna elita, strani gosti, ali i zvezde poput: Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Sofije Loren (Sophia Loren), Nila Armstronga (Neil Armstrong), Džeka Nikolsona (Jack Nicholson) i Bobi Fišera (Bobby Fischer). Od kada je hotel renoviran, odiše luksuzom, lepotom i elegancijom.

Povod za naše okupljanje bio je novi meni, čiji je koncept osmislio čuveni grčki kuvar Kristoforos Paskias (Χριστόφορος Πέσκιας). Paskias je poreklom sa Kipra. Sarađivao je sa legendama kulinarstva: Feran Adriom (Ferran Adria), Čarli Troterom (Carli Trotter) i Džeki Plutonom (Jacky Pluton). U Atini je otvorio vrhunske restorane “48” i “P-Box”. Za hotel “Metropol Palace” kreirao je poseban meni, sa kombinacijama grčke i azijske kuhinje. Nije nam ponudio jedno grčko i jedno azijsko jelo, već fuziju tih ukusa stopljenih u jednom jelu.

Specijaliteti iz Metropola 1 “Metropol Palace”: Opuštanje za sva čula

Kad hrana postane umetnost

Za Paskiasa pripremanje hrane predstavlja strast i umetnost. Putem hrane se spajaju ljudi, pa je čitav koncept zamišljen kao divno druženje u modernom i prostranom ambijentu. U ovoj oazi u samom centru grada, Paskias se smelo poigravao sa modernim kulinarskim trendovima. Zajedno sa stalnim kuvarima hotela “Metropol Palace”, za pripremanje specijaliteta koristio je sveže namirnice, najkvalitetnije meso i autentične začine. Pred nama su se smenjivala prava mala gastronomska remek-dela, različitih boja i ukusa.

Specijaliteti iz Metropola 2 “Metropol Palace”: Opuštanje za sva čula

Lignje u sosu od paradajza, paprika i ljutih papričica i savršeno goveđe meso

Ručak smo započeli specijalitetom čiji su sastojci: urolana pršuta, rukola, komadići kruške, senf i marmelada. Usledila je salata sa povrćem, piletinom i Varmicelli testeninom, pripremljenom al dente. Probali smo i izvrstan goveđi “Carpaccio”, goveđe meso sa svežim “Thyme pesto” sosom i fino zapečenim krompirićima, hamburgere od lososa i barenih tikvica sa Wasabi majonezom. Nismo propustili ni čuvenu “Tandoori” piletinu – najfiniju piletinu proprženu na maslinovom ulju, sa jogurtom, začinima i “Cilantro” prelivom. Čak i oni koji nisu ljubitelji ribljih specijaliteta, nisu odoleli tanko sečenim filetima lososa sa sveže rendanim đumbirom, čili paprikama, šargarepom i vrelim susamovim uljem.

Dezerti iz Metropola “Metropol Palace”: Opuštanje za sva čula

Pravo iznenađenje za sve sladokusce - “Sorbet cassis”, Mus od čokolade i kolač “Pavlova”

Na kraju smo probali dezerte – “Sorbet cassis” (voćni sladoled) i čokoladni mus od najfinije čokolade. Gotovo je nemoguće preneti na papir ukus čuvenog kolača “Pavlova”, čiji se krem od kokosa i jagoda topi u ustima. Osoblje hotela “Metropol Palace” je profesionalno, ljubazno i uvek spremno da vam pruži sve informacije o hrani koju degustirate.

Nekada se govorilo za svako jelo, koje je savršeno pripremljeno, da je “kao iz Metropola”. Danas postavka u kuhinji nije ista, ali želja da ostanu najbolji svakako jeste. “Metropol Palace” već sada zauzima posebno mesto na gastronomskoj mapi, za sve one sa najprefinjenijim kulinarskim zahtevima. Preporučujemo “Metropol Palace” kao obaveznu gastronomsku destinaciju svim ljubiteljima grčke i azijske kuhinje, a posebno onima koji od hrane očekuju najbolje!

Izvor fotografija: metropolpalace.com, Tijana Banović


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments