Obožavateljke suknji, prestrojite se! Stigao je kontigent nekoliko njih sa istom temom a različitim rješenjima. Nakon rock’n’roll bunta, koračam kroz još jedne odaje prošlosti. Sad je riječ o mnogo daljoj, modi perioda sa sredine 20. vijeka. A kako ne bi bila samo obnova gradiva, svaki kreativac unio je viziju budućeg.

Pored noviteta koji dolaze sa svjetskih pista, među njima su oni koji oživljavaju stilove proteklih epoha. Dizajneri ne odustaju od starih modnih zakona, na osnovu prošlosti uspostavljaju ideje vremena kome idemo u susret. Film-noir duh, kostim i dame nose kaput-haljine, suknje – niže koljena… Na falte, pun krug, pripijene uz tijelo ili se šire na blagi trapez, a zajednička im je midi dužina. Uvažene suknje prate uzani blejzeri i sakoi do boka. U spoju ova dva odjevna elementa struk stiče status važećeg pa je figura “90-60-90” opet aktuelna. Uz haljine na glok, skrojili su i kapute strogo sasiječene u struku, suknje-odijela poput Hitčkokovih ikona.

Inspiracija su dive crno-bijelog ekrana. Manje provokacija, više smjernosti. Ovi krojevi se pamte. Oni su karta za otmenost, sigurna varijanta za ženstvenost, pojavna elegantnost. Među kolekcijama popularna je dnevna odjeća ali i ona za svečanosti i crveni tepih.

Imena koja serviraju midi trend su: Aqilano Rimondi, Bottega Veneta, Christian Dior, Gucci, Miu Miu, Ports 1961, Prada i drugi.

Midi dužina je u žuži dešavanja. Njena slava počinje upravo S A D.

Aqilano Rimondi. Polazna tačka jeseni italijanskog dvojca je “Alisa u zemlji čuda“. Iako tema ne predstavlja otkrovenje Alisa dobija novi izgled. Iz kolekcije izdvajam impresivan potez švenja suknji srcolikog oblika na kuk. Materijali su luksuzni, bogati vezom i odgovarajući za zimu: muški tvid, štof, pamučni rips, vuneni žoržet, kao i sjajne površine. Raznolikost boja u jednom dezenu, odlično! Kolekcija ima jaku vezu sa četrdesetim godinama – perioda slavne italijanske mode. Uočljivi su: oblik pješčanog sata, istaknuta ramena, suknja pun krug, srcoliki džepovi.

Aqilano Rimondi 1 Midi dužina u novom ruhu

Na relaciji staro-moderno nastaju srcoliki džepovi i...

Aqilano Rimondi 2 Midi dužina u novom ruhu

... zanimljivi rameni oblici. Aqilano. Rimondi

Iz krojačkog ateljea Bottega Veneta vuna je tekstilni vodič. Da li je ona manje seksi? Zavisi kako je iskoristite! Mali broj dizajnera posjeduje vještinu da običan materijal preobrazi u nešto drugo, više. U kroju Bottega Veneta donosi suknje sa različitim vrstama nabora i faltanja.

Bottega Veneta Midi dužina u novom ruhu

Jedna ali važna – boja za pamćenje, midi suknja i divni kašmir

Dok Rochas ušiva suknju na pun krug sa talasnim momentima, tuniku preko presijeca tanki učkur. Ovaj model idealan je za visočije dame. Kod Dsquared2 je aktuelna ravna linija od boka do malo niže koljena. Za gornji dio bira se krzno ili karner koji će razbiti monotonu liniju.

Rochas Dsquared Midi dužina u novom ruhu

Slojeviti Rochas, u centru pažnje Dsquared2

Ispred modne kuće Christian Dior je Raf Simons, poznatiji kao konceptualni umjetnik. Njegov lajtmotiv za jesenju kolekciju bili su rani crteži Endija Vorhola (Andy Warhol). Ideja za ovaj odabir nalazi pozitivnu stranu Vorholove popularnosti i multupliciranja. Raf je to iskoristio primijenivši simbole na suptilniji način. Odjeću karakterše ozbiljnost a ključ je u detaljima na crno-bijeloj podlozi. Klasične “lady” siluete, svilene balon haljine, peplum, top haljina, kaput na glok, akcentovana  bista, asimetrične bluze. Očuvanu prošlost sjaji posredstvom modernog kreairanja.

Diorova elegancija je vrlo zahtjevna. Suknje prave krug ili su na trapez. Zvijezda večeri je kaput-haljina sa oval reverima.

Christian Dior Midi dužina u novom ruhu

Prestižne, odmjerene, damske – toalete u haljini i kaput kostimu

Frida Đani (Frida Gianni) za Gucci bira crnu osnovu – “back to black“. Nakon pastelnog proljeća, Frida kombinuje tamne nijanse – tipično zimski. Kolekcija otvara: suknje-odijela, peplum jakne, kombinezone, obrazci sa šljokicama, perjem, resama, piton koža… Smjenjuju se četrdesete i sedamdesete. Fetiš je galanterija!

Gucci Midi dužina u novom ruhu

Apsolutna vlast midi dužine

Inspirisan Holywood stilom + otisak modernog vremena – Louis Vuitton

Louis Vuitton Midi dužina u novom ruhu

Staro-damski i od glave do pete – ženski pojavni klasik

“Ovaj grad nikada ne spava“ – naziv je muzičke numere koja je otvorila reviju Miu Miu. Uz njihove modele ni publika ne spava. Polka tufnasta ešarpa, jakna sa mornar kragnom, pliš i pruge, vijugave linije, sportska uključenja sa soknama, frivolnost marama, volan suknje… Prilagođeni oblik pješčanog sata nagovijestio je “belle epohe“, kraj 19. vijeka u svojoj crtačkoj namjeri. Kolekcija je proizvod ne smislenosti, već instinktivnosti umjetnika. Misija je da svaka kolekcija mijenja svijet. Imenujem ih idejnim progesom!

Miu Miu Midi dužina u novom ruhu

Slobodna, zabavna i puna života – u jesenjem ruhu

Crna, bijela i nijanse sivog tvida, koža, krzno, vezena svila, punjeni rukavi, suknja ispod koljena, Ports 1961 miješa materijale i unosi drugačije razmjere. Suknje zadržavaju dužinu, dok oblici variraju od super krutog volana do lepršavog na slobodno padanje. Struk je i naglašen i prikriven popularnim duks-bluzama koje dizajneri izdižu u poslednjim sezonama. Za total look ne zaboraviti zimske sokne – u boji i uparene sa cipelama na visoku petu.

Ports 1961 1 Midi dužina u novom ruhu

Bezvremeno elegantne i neobično klasične

Ports 1961 2 Midi dužina u novom ruhu

Miks materijala na jednostavnim formama

“Miks siromašnih i bogatih“, Miućija Prada (Miuccia Prada) je imenovala svoju kolekciju mješovitim spojem. Tekstil je luksuzan ali i skroman. Kolekcija veliča suknju kao esencijalni ženski modni dodatak i moć haljine kao saučesnika u životu žene. Žrtvovanje za opsesiju.

Na ivici luksuza i čežnje za istim: zimski komadi su topli ali ponegdje nemarno raskopčani, dezeni šetaju od sitnih karo kocki do pruga, reljefne teksture tvida do glatke od štofa. Struk je remenom pozicioniran naviše i tu ostaje kao zakon forme. Glavna u priči je haljina-kaput na krug.

Opsjednuta nemogućim, u žrtvovanju-kreiranju za ospesiju kreatorka je rekla: “Putem tkanine vi zaista možete praviti filmove.” Pogledajmo njen…

Prada 1 Midi dužina u novom ruhu

One su stvarne, u materijalima jakog karaktera ponosno ženstvene...

Prada 2 Midi dužina u novom ruhu

... a stavom su elita atipičnog izbora.

Nina Richi Lanvin Celine Midi dužina u novom ruhu

Više načina jedna midi dužina: Nina Richi, Lanvin, Celine

Zavodljiva, nostalgična i ženstvena, midi suknja za jesen/zimu 2013/14 prava je potreba.


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

Comments