5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Misice se mogu pohvaliti svojom lepotom, već naveliko poznatim pacifizmom (“Mir u svetu!“), borbom protiv siromaštva, gladi, ali ne i kreativnošću. Misicama (Miss Universe 2011) su u web intervjuima postavljena tri pitanja: da li veruju u život na drugim planetama, koja je prednost žena u odnosu na muškarce i koja bi životinja bile i zašto? Većina se složila da je glavna prednost žena donošenje deteta na svet. Oko izbora su životinja su takođe bile složne: tigar, delfin ili ptica. Zanimljivo je da su se misice koje su se odlučile oko tigrova, složile i oko razloga izbora. Žele da budu tigrovi jer te životinje imaju najbolji personality. Kakav je to personality u tigra, ne znamo. Možda smo mi uskraćene jer nikad nismo imale tigra za prijatelja.

Iako je delovalo kao da su tigrovi, delfini i ptice jedine poznate životinje, neke devojke su dokazale svoju originalnost. Tako bi miss Tajlanda, da može, bila plankton. Kao plankton ne bi morala da razmišlja, mogla bi samo da pluta i bude hrana malim ribama. Razumemo je, ipak je miss Tajlanda naporan psihički posao, treba joj malo odmora.

Većina devojka veruje u mogućnost života na drugim planetama. Kako nas je obavestila Jamajčanka, vanzemaljci su pomogli oko izgradnje piramida u Egiptu. Nije 100% sigurna, pošto nije bila tad tamo. Naša Anja Šaranović nema iskustva sa životom u svemiru, ima iskustva samo sa životom na Zemlji. Misli da vanzemaljci možda postoje i da bi volela da ih upozna. Veruje da su miroljubivi. Mi verujemo da su njihove misice miroljubive.

Od lepotica smo naučile i da smo mi žene superiorna bića! Osim što možemo da imamo decu (znate, muškarci ne mogu da ih imaju), možemo i da se šminkamo! Od kosovske miss, koja se plasirala u prvih šesnaest, saznali smo da je naša prednost što možemo da se prijavljujemo na izbore lepote. Blago nama! Četvrta pratilja, Kineskinja Luo Zilin, je konstatovala da je trudnoća glavna ženska prednost. Pošto muškarci ne mogu da zatrudne. Ne još. Ili još nema vesti o tome.
Od najoriginalnije, Meksikanke Karin Ontiveros, saznali smo da je naša najveća prednost multi-tasking. Možemo da radimo dve stvari u isto vreme, a muškarci to ne mogu (mada sumnjamo da u definiciji multi-taskinga stoji “istovremeno disanje i hodanje“) Da je životinja, Karin bi bila jednorog. Da, dobro ste pročitali, jednorog. Zašto? Zato što jednorozi imaju velike noge, velik i nadasve jak korak. Takođe, njihov rog je magičan i pomoću njega lete i stvaraju. Ne morate verovati nama, niti zoološkim knjigama. Verujte u ono što vidite.

Trenutna Miss Universe (sa Zemlje, nije sa druge planete) dolazi iz Angole. Leila Lopes studira biznis-menadžment u Velikoj Britaniji. Lepa je, zgodna, malo natuca engleski, ali bar se nije brukala, što za ostale devojke ne možemo reći. No, vratimo se na samu činjenicu da ovi izbori postoje. “Miss Universe” je samo jedan od nekoliko spektakulrnih događaja koji slave žensku lepotu, uz nezaobilazno pominjanje inteligencije i dobrotvornog rada. Zašto je potrebno da lepe žene pravdaju svoj Bogom dat izgled (OK, Bog i plastični hirurg)? Zašto postoji sekcija Q&A? Omiljena životinja? Pa, papagaj, jer svake godine ponavljaju istu priču. Patriotizam, jer svaka želi da načini svoju zemlju ponosnom. I, ah – taj mir u svetu. Konkretno, izbor Miss Universe se odvija još od pedesetih (mada je cirkus počeo još par decenija pre). Čovek bi pomislio da su do sada misice našle i lek za AIDS. Prodaje nam se priča o Majkama Terezama sa savršenim kosama i telesima, otkrivenim butkama i dubokim dekolteima. Da nije malko kontradiktorno? Budi lepa i ćuti je sasvim dovoljno, a ako već nešto moraju da kažu, neka pričaju o šminkanju ili frajerima, i to na svom maternjem jeziku, jer ih i ovako ne razumemo. Lepota bledi, glupost je večna.

Možda tražimo neku dubinu u nečemu što je zapravo prejednostavno? Sam čin krunisanja podseća na igre sa lutkama, na prinčeve i bajke, bundeve i kočije, priče za laku noć. Mada, prelažemo neko malo zrelije zanimanje, jer svake godine neka nova devojka postaje misica, a ona prethodna pada u zaborav. Sa druge strane, titule koje ćete poneti poslovnim i privatnim uspesima možda ne donose krunu, ali ćete ih zaraditi vi, ne ono što neko misli da vi jeste.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Editors choice