Kada je Džon Kenedi (John Kennedy), student, mnogo pre nego što će postati predsednik Amerike sa tragičnom sudbinom, letovao na Azurnoj obali 1937. upoznao je Albera Fokea (Albert Fouquet), vršnjaka. Francuskog aristokratu poznatog u pariskim krugovima po “svom parfemu” koji je izrađivao sam za sebe, uz pomoć porodičnog batlera, Filipa (Philippe).

Kenedi Miris koji je JFK voleo

Džon je, opčinjen ovim mirisom, ubedio Fokea, koji je svoje mirisne tajne čuvao samo za sebe, da mu pokloni jedan uzorak parfema. Uz parfem, Alber Foke mu je ostavio i poruku: “U bočici je dah francuskog glamura koji nedostaje Amerikancima.”

Foke se vratio u Pariz, i u maloj radionici na vrhu porodičnog zamka nastavio da se bavi svojim mirisnim esencijama, kada mu je iz Amerike stiglo pismo. Kenedi je molio za još osam bočica parfema, i dodao: “A ako tvoje proizvodne mogućnosti dozvole, molim još i jednu za Boba.”

Albert Miris koji je JFK voleo

Alber je poštovao želju svog novog prijatelja. Poslao je Filipa da nađe devet elegantnih, identičnih staklenih bočica. Batler je obišao pariske apoteke, i doneo bočice, a Alber  je, kao osoba koja drži do detalja i stila, nabavio i kutije sa istim dezenom kakav je imala majica koju je Kenedi nosio tog leta. Na kutije je stavljena etiketa “Eight&Bob”.

Parfem na kutiji Miris koji je JFK voleo

Kako se samo iznenadio Alber kada je nakon par meseci počeo da prima pisma od holivudskih zvezda, poput Kerija Granta (Cary Grant) ili Džejmsa Stjuarta (James Stewart).

Kenedijev otac se družio sa filmskim svetom, a zagonetni parfem koji je nosio bio je neodoljiv. Svi su, sada, želeli da mirišu na “Eight&Bob”.

Priča sa lepim početkom, i dva momka koja su našla zajedničke teme i interese, imala je duplo tragičan kraj. Alber je u proleće 1939. poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Bijarica. Kenedi je nadživeo svoj poznanika sve do 22. novembra 1963. Za par dana biće obeležena godišnjica: 50 godina od atentata na Kenedija.

Nakon Alberove smrti, batler Filip je nastavio proizvodnju. Slao je naručene parfeme se do početka Drugog svetskog rata. U poslednjoj isporuci dovijao se kako da sakrije bočice od nacističke kontrole. Konačno ih je sakrio u knjige iz porodične biblioteke, u kojima je izrezao bezbedno “gnezdo” za parfem.

otvorena knjiga Miris koji je JFK voleo

Danas, nekoliko decenija kasnije, porodica Filipa, batlera, otkrila je formulu i pažljivo zabeležene detalje postupka proizvodnje parfema u Filipovoj ostavštini. Parfem je proizveden.

Muškarci od stila su ga prepoznali i usvojili.

“Eight&Bob” se proizvodi u ograničenoj seriji: razlog nije samo potreba da se očuva ekskluzivnost koju je Alber Foke toliko voleo, koliko i zbog jednog veoma retkog sastojka.

Alber je, naime, na putovanju u Čile 1934. otkrio retku mirisnu biljku koju je, u nedostatku drugog imena, nazvao “alberta”. Alberta raste na malom prostoru na Andima, bere se u decembru i januaru, a samo sedam odsto procenta biljke može da se upotrebi za proizvodnju.

Od roda “alberte”, neophodnog sastojka za “Eight&Bob”, zavisi koliko će bočica biti proizvedeno svake godine.

Uz “albertu” u parfemu su đumbir, kardamon, limun, bergamot, kedar, citrusi, pačuli, sandalovina, mošus i vanila.

Parfem na knjigama Miris koji je JFK voleo

“Eight&Bob” se prodaje u veoma malom broju selektivnih parfimerija u svetu. Jedna od njih (i jedina u Srbiji) je parfimerija Metropoliten.


Parfimerija Metropoliten, ugao Zmaja od Noćaja i Kralja Petra, Beograd. Jedinstven izbor ekskluzivnih parfema i kozmetike. www.metropoliten.rs 

Comments