Svet se klacka na nekoj pretećoj litici. Ništa nije sigurno, život nije ništa lakši. Ali, izgleda da je tako oduvek bilo, iako se nama čini da živimo u najizazovnijim vremenima, punim paradoksa i oštro suprotstavljenih razlika. Mnogi pokušavaju da se okrenu sebi i pronađu izvor sopstvenog mira, kad je već izvan njih sve tako haotično. U tom nastojanju, suočavaju se činjenicom da ne mogu da naprave neke velike pomake i da promene svoj život, da se ništa krupno neće desiti preko noći i da i dalje moraju da se teturaju nesigurnim stazama i naporno rade. I kad im ne uspe da izvedu revoluciju u svom životu, mnogi se naljute na sebe i na svet, odustanu od lične evolucije, izgube nadu, razočaraju se. Neki shvate šta im se dešava i kako stvari funkcionišu, pa promene svoja očekivanja od sebe i života i počnu da praktikuju mudrost malih koraka. Neki se zaglave u tom obrascu i nastave da ga ponavljaju – stalno se spremaju za veliki korak i stalno ih nešto ometa i sprečava i vraća na početak. Neki shvate da to što im se slične stvari stalno dešavaju i ponavljaju, znači da nisu prešli nivo na kome su i da ih „igrica“ neće propustiti dalje, dok ne savladaju lekciju. Neki ne shvate ni tada. A često, i oni koji su shvatili, ne čine ništa da svoja saznanja sprovedu u praksi. 

Možete čitati razne mudre knjige o tome kako da razvijate ljubav prema sebi, samopouzdanje i samopoštovanje, kako da održavate svoje telo kao posudu svog duha, da vežbate jogu, meditirate, hranite se zdravo i pokušavaju da slede te korake, kao recept za zdravlje, sreću i samoostvarenje. A ne dešava se ništa. Opet nema pomaka i nema velike promene koja potvrđuje da im se nešto dobro i pozitivno dešava, da se razvijaju i menjaju. I u tome je problem – u primeni recepta. To što je neko drugi pronašao sebe i napravio kvantni skok u svom životu radeći određene stvari, baveći se određenim duhovnim praksama, to je prava stvar za njega. Ne znači da ćete vi, radeći isto to, osećati i postizati to isto. 

Možete pokušati, svakako. Odnekud morate da krenete, pa zašto ne biste od nekih praksi, koje vam se čine izvodljive i koje su dale rezultate za nekoga ko vam uliva poverenje. Možete sprovoditi izvesnu disciplinu u svom životu i biti sasvim zadovoljni samom činjenicom da ste sposobni da se upravljate prema nekoj disciplini. Možete biti zadovoljni osećajem da činite nešto dobro i zdravo za sebe i to vam može biti sasvim dovoljno. 

Comments