Ana Vintur (Anna Wintour) je, znamo svi, žena koja vedri i oblači svetskom modnom scenom. Od njenog mišljenja zavise karijere dizajnera – od neafirmisanog može stvoriti novu dizajnersku zvezdu, a od renomiranog propalog dizajnera. I, pitamo se, čime je čelična lejdi modnog izdavaštva zaslužila takav respekt…

Ipak, da bi dali odgovor na ovo pitanje, moramo se osvrnuti nekih dvadeset pet godina unazad. Na 1988. godinu. Na same Anine početke. Naime, upravo te godine Ana postaje urednica američkog izdanja časopisa “Vogue” i već prvom naslovnicom podiže buru u modnom svetu.

Na naslovnici novembarskog izdanja je prelepi izraelski model Mikaela Berku (Michaela Bercu). Ona pozira sjajnom fotografu Piteru Lindbergu (Peter Lindbergh) nasmejana, raspuštene kose i preplanulog tena. Ova iconic naslovnica je predstavljala veliki zaokret u svetu modnih časopisa, pa i u modnoj industriji uopšte iz nekoliko razloga. Pre svega, dotadašnja praksa “Vogue”-a bila je da na naslovnicama u krupnom planu budu lepotice sa besprekornim frizurama i šminkom, odevene najčešće u haute couture komade. Ova, pak, prikazuje prirodnu lepotu modela, a fotografija je snimljena na ulici. Mikaela je odevena u haute couture jaknu Christian Lacroix i u izbeljene farmerke Guess. Jakna je zapravo bila deo kompleta sa suknjom, ali je Ana smatrala da mladoj manekenki bolje pristaju farmerke. Time je izazvala pravu revoluciju i prva uvela u praksu kombinovanje visoke mode i komada high street brendova.

Zanimljiva je i priča o vezi ove naslovnice sa začetkom borbe protiv premršavih modela. Pre samog fotografisanja Mikaela Berku se vratila iz Izraela sa odmora, sa par kilograma viška. Ipak, Ana je odlučila da promene u njenom izgledu zanemari. Fotografija se ipak našla na naslovnici, a čitaoci su bili i više nego iznenađeni. Zbog toga se ime Ane Vintur vezuje za početak borbe za zdraviji izgled modela. Ana i borba protiv anoreksije? Ko bi rekao…

U svakom slučaju, najmoćnija urednica modnog časopisa ikada, imala je “njuh” za nove stvari. Već sa prvom naslovnicom uspela je u nameravanom – da skrene pažnju na sebe. Ostalo je istorija.

slika 142 Moda na naslovnici: Kako je Anna Wintour osvojila modni svet?

“Vogue”, novembar 1988. godine: Prva naslovnica čelične lejdi modnog izdavaštva

Izvor fotografija: vogue.com

Prethodne tekstove iz serijala “Moda na naslovnici” možete pronaći ovde.


Milica Rančić nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Sklona je neosnovanom optimizmu. Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom bloguTulips and Lipsticks.

Comments