Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

1/3

Nije potrebno previše pričati o tome koliko je ova estetika istančana i prepoznatljiva, da čak i najveći filmski laik verovatno u dva odgledana kadra bilo kog Almodovarovog filma može da prepozna da je o njemu reč. Kako u pogledu scenografije i setinga, tako i u pogledu kostima. “Za mene moda u filmu ima dva važna aspekta. S jedne strane, estetski utemeljuje film jer je boja izuzetno značajna. Ja ustanovim paletu boja koju ću koristiti, baš kao i slikar, samo što ja radim u tri dimenzije. S druge strane, kostimi daju informaciju o karakteru lika, o poslu kojim se bavi, kako se osećaju, u kom su stanju. Kostimi su sve samo ne površan element filma”, rekao je u intervjuu iz 1994. i zaista se ne može tačnije i konkretnije sročiti važnost kostima za film, ali i mode uopšte, koja upravo i jeste krajnje estetitzovan vid komunikacije sa okolinom. I zaista, svega je nekoliko režisera koji su razvili tako organsku i simbiotičku vezu između kostima i filma kao što je to uspeo legendarni španski autor, čije je slavljenje mode na velikom ekranu bogato simbolizmom i krajnje vizuelno stimulišuće.

Almodóvar je svoju karijeru započeo kao deo pokreta La Movida Madrileña, društvenog, ekonomskog i kulturološkog pokreta koji je zaživeo u Madridu 1975. godine nakon Frankove smrti, što je bio izuzetno značajan trenutak tranzicije i iskorak iz fašističke diktature u hedonističku, oslobođenu, novu Španiju. U skladu sa novom Španijom i slobodama, veliki deo Almodovarovog opusa se tiče seksualnog oslobađanja koje je definisalo ovu eru, a njegovo pripovedanje veoma često istražuje kompleksne seksualne identitete i politiku. Tokom svog stvaralaštva Almodovar je razvio duboko i prisno prijateljstvo sa mnogim dizajnerima posebno sa Jean Paul Gaultierom, čija je nadrealna i preterana odeća savršeno odgovarala Almodovarovom senzibilitetu, kao i recimo glumica Rossy de Palma, koju je on otkrio i koja je za njega “živa Picassova slika” i koja je postala muza mnogih dizajnera.

U to ime, u slavu ovog neverovatnog genija, rekapituliramo koji su to filmovi pred čijom neverovatnom estetikom i modom nam svaki put zastane dah!

Editors choice