Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

1/3

Nije potrebno previše pričati o tome koliko je ova estetika istančana i prepoznatljiva, da čak i najveći filmski laik verovatno u dva odgledana kadra bilo kog Almodovarovog filma može da prepozna da je o njemu reč. Kako u pogledu scenografije i setinga, tako i u pogledu kostima. “Za mene moda u filmu ima dva važna aspekta. S jedne strane, estetski utemeljuje film jer je boja izuzetno značajna. Ja ustanovim paletu boja koju ću koristiti, baš kao i slikar, samo što ja radim u tri dimenzije. S druge strane, kostimi daju informaciju o karakteru lika, o poslu kojim se bavi, kako se osećaju, u kom su stanju. Kostimi su sve samo ne površan element filma”, rekao je u intervjuu iz 1994. i zaista se ne može tačnije i konkretnije sročiti važnost kostima za film, ali i mode uopšte, koja upravo i jeste krajnje estetitzovan vid komunikacije sa okolinom. I zaista, svega je nekoliko režisera koji su razvili tako organsku i simbiotičku vezu između kostima i filma kao što je to uspeo legendarni španski autor, čije je slavljenje mode na velikom ekranu bogato simbolizmom i krajnje vizuelno stimulišuće.

Almodóvar je svoju karijeru započeo kao deo pokreta La Movida Madrileña, društvenog, ekonomskog i kulturološkog pokreta koji je zaživeo u Madridu 1975. godine nakon Frankove smrti, što je bio izuzetno značajan trenutak tranzicije i iskorak iz fašističke diktature u hedonističku, oslobođenu, novu Španiju. U skladu sa novom Španijom i slobodama, veliki deo Almodovarovog opusa se tiče seksualnog oslobađanja koje je definisalo ovu eru, a njegovo pripovedanje veoma često istražuje kompleksne seksualne identitete i politiku. Tokom svog stvaralaštva Almodovar je razvio duboko i prisno prijateljstvo sa mnogim dizajnerima posebno sa Jean Paul Gaultierom, čija je nadrealna i preterana odeća savršeno odgovarala Almodovarovom senzibilitetu, kao i recimo glumica Rossy de Palma, koju je on otkrio i koja je za njega “živa Picassova slika” i koja je postala muza mnogih dizajnera.

U to ime, u slavu ovog neverovatnog genija, rekapituliramo koji su to filmovi pred čijom neverovatnom estetikom i modom nam svaki put zastane dah!

Editors choice