777777777 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Linda (Linda Evangelista) je započela trend inteligentnih lepotica, manipulišući medijima i praveći sitne skandale, koji joj nisu ugrožavali karijeru, već od nje stvorili ikonu modelinga. Zapanjena pojavljivanjem u trač kolumnama, ali svesna njihovog uticaja, dala je jednu od izjava koja će postati sinonim za njeno ime: “Ne budim se za manje od 10 hiljada dolara!” Sa koleginicama Kristi (Christy Turlington) i Naomi (Naomi Campbell) činila je “The Trinity”, i do dana današnjeg nijedna grupa modela nije bila toliko moćna, niti popularna. Njih tri zabavljale su se sa najboljim frajerima, bile muze najvećih fotografa, snimale filmove, igrale u spotovima, od kojih je svakako najpoznatiji spot za pesmu “Freedom” Džordža Majkla (George Michael). Linda je sama započela glasinu da je u vezi sa Kristi, što je samo doprinelo njihovoj slavi, a sa Naomi Kembel se nekoliko puta poljubila na francuski način ispred paparaca.

1 10 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Linda je rođena Kanađanka, italijanskog porekla. Modeling joj je bio san otkako je znala za sebe, a prve poslove počela je da radi sa samo 12 godina. Nezadovoljna Torontom, prešla je u agenciju “Elite Model Management” i sa 18 je živela na relaciji Njujork–Pariz–London.

2 1 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Njene crte lica efektne su i neobične, ali i nepravilne. Za razliku od ostalih manekenki iz ere supermodela, nije imala ni dugu, bujnu kosu, ni pune usne, niti preterano oble grudi. Prirodno je smeđokosa, ali Linda je toliko farbala svoju kosu (promenila je 17 nijansi boja), da je izjavila: “Ja ne moram da se šišam, meni kosa sama puca”. Ono što je izdvajalo jeste neverovatna moć transformacije, njena komunikacija sa objektivom, energija i onaj famozni “IT” faktor, koji niko ne ume lepo da objasni, a svi ga prepoznaju.

2 3 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Sa 22 godine udala se za Žerala Marija (Gerald Marie), predsednika “Elite”-a, sa kojim je ostala u braku šest godina. Sa Kajlom Meklahlanom (Kyle MacLachlan), glumcem koga svi znamo iz serija “Twin Peaks” i “SATC”, zabavljala se takođe šest godina, a u to vreme Kajl je bio jedan od najpoželjnijih neženja. Nakon što ga je Linda ostavila, javno je očajavao. Pre 5 godina postala je majka, ali je odbijala da kaže ko je otac njenog sina. Tek nedavno se saznalo da je to muž holivudsko-meksičke glumice Selme Hajek (Salma Hayek), francuski milijarder.

2 7 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Samo tokom 1994. godine zaradila je oko 8 miliona dolara. Trenutno se njeno bogatstvo procenjuje na više od 30 miliona dolara. Linda ima 46 godina i redovno se pojavljuje na naslovnim stranama, u reklamnim kampanjama, ali i na pistama. Piter Lindberg (Peter Lindbergh), Stiven Majzel (Steven Meisel), Frančesko Skavulo (Francesco Scavullo), svi ovi vanserijski fotografi, kao i mnogi drugi, imali su faze kada im je Linda bila muza. Ostala je prijateljica sa svojim koleginicama, sa dizajnerima, urednicima. Iako je njeno držanje gotovo drsko i hladnokrvno, Linda velike sume novca daje u dobrotvorne svrhe, a najviše vremena provodi sa svojim sinom. Kaže da je veliki ovisnik, ali o odeći.

1 31 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Lindin zaštitni znak su poluotvorena usta. Radila je kampanje za sve svetske brendove koji su mogli da je priušte. Chanel kampanja koju je radila sa Kristi Tarlington ušla je u legende, a jedini model koji liči na nju jeste Mila Jovović (Milla Jovovich), koja je takođe započela karijeru modela sa 12 godina.

135 Model koji je vladao svetom – Linda Evangelista

Naslovnu stranu francuskog “Vogue”-a za jun ove godine krasila je Izabeli Fontana (Isabelli Fontana), a posvećena je najslavnijim danima Linde Evanđeliste. Njen uticaj na modnu industriju neponovljiv je i ogroman. Bila je prijateljica Đanija Versaćea (Gianni Versace), tvorca supermodela, pojavila se u filmu “Pret-a-Porter” i u Mizrahijevom (Isaac Mizrahi) dokumentarcu “Unzipped”. Godine 2008. CBC/Fashion File dodelio joj je nagradu za najbolju manekenku svih vremena. Rođena je da pozira i nosi odeću sa potpisom, jer, kako je devedesetih rekla: “Bog me je načinio ovoliko lepom. Da to nisam, onda bih bila učiteljica”. Ovom izjavom je bar na određeno vreme zapušila usta svima koji su govorili da su Linda & Co glupe, prazne lepotice. Da jesu, sigurno ne bi imale ovolika konta u bankama, niti bi ušle u modnu istoriju još dok su bile u ranim dvadesetim.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments