Ipak, valjda shvativši šta je rekao, Ed Razek se izvinio i objasnio da su trans modeli i te kako pokušavali, ravnopravno, da budu deo VS revije ali da nisu uspeli baš kao i mnogi drugi modeli. I ovde se nije radilo o polu – jednostavno je tako! Osim toga, istakao je da se nada da će uskoro baš trans model moći da šeta njihovom pistom i učestvuje u celokupnoj zabavi. Pa, videćemo… On je takođe rekao da nema tu moć da menja standarde koje je sam brend davno postavio, samo što… Ima! Jedan ispravan odabir i promenilo bi se mnogo toga ne samo u ovom segmentu modne industrije, već i u glavama miliona žena širom sveta koje bi bile osnažene i podstaknute da vole sebe onakvim kakve jesu jer su svi na njihovoj strani!

Podsetimo se, Victoria’s Secret Fashion Show je dugo godina bio pravo osveženje u modnoj industriji – modeli nisu bile samo belkinje niti su bile anoreksično mršave. Naprotiv, anđeli su bili zgodni, jako zgodni, zdravi i nasmejani modeli svih boja kože. One su plesale na pisti u pratnji muzičkog programa, zabavljale se i slale poljupce. Daleko od uštogljenih revija visoke mode. Tako je ostalo i dan-danas, s tim što se već godinama unazad ništa nije promenilo. VSFS je ostao isti, dok se sve drugo promenilo i otišlo i nekoliko koraka napred. A ako nećemo da pričamo o standardima lepote i tim apstraktnim temama, hajde da pričamo o prodaji – veće su verovatnoće da će brend dobro proći kod mušterija ako mušterije vide sebe u tome što im se nudi. Zato je inkluzivnost važna.

Nekoliko trans modela kao što su Tess Holliday, Carmen Carrera i Leyna Bloom, i Madeline Stuart koja ima Daunov sindrom, ističu da je upravo njihovo životno iskustvo pravi primer onoga sa čime mnogo veći broj žena može da se poistoveti, a ne zgodno telo koje je i dalje nedostižni ideal mnogih. Trans model Geena Rocero je čak nekoliko svojih objava na Instagramu posvetila ironičnom izvinjavanju što “ne može da proda fantaziju”.

Ed Razek donekle sa pravom kaže da njihov brend ne može da bude namenjen baš svima što i ima logike – svako ima svoju ciljnu gurpu, ne može sve da bude za sve, pa ipak, u ovakvoj modnoj klimi kada se ide na sve ili ništa, kada svi polako postaju jednaki i ravnopravni, a žene se sa strašću većom nego ikad bore i trude da vole sebe takvim kakve jesu, cela ova priča o fantaziji je prilično rizična…

Izvor fotografija: instagram.com
Naslovna fotografija: instagram.com/victoriassecret

Ivana

Comments