Jeremy Healy, čovek koji je odgovoran za muzičku produkciju svake Diorove revije kad god je John Galliano lansirao nove kolekcije visoke mode, napokon priča o svom iskustvu sa ovim legendarnim dizajnerom.

Rođen u Londonu, osamdesetih je bio član pop dua Haysi Fantayzee kada je počeo da razvija svoje muzičke sposobnosti, a njegova karijera koja traje trideset godina ga izdvaja kao jednog od najuticajnijih i najkreativnijih ljudi u muzičkom i modnom svetu. Sarađivao je sa mnogim dizajnerima i muzičarima, a neki od njih su Boy George, Vivienne Westwood, George Michael Katharine Hamnett. Ipak njegova svaka saradnja sa John Gallianom, za kog je uvek posebno komponovao muziku za njegove spektakularne revije u periodu od 1999. godine do 2011. godine kada je John bio kreativni direktor modne kuće Christian Dior.

Healy je upoznao Galliana 1984. godine, odmah nakon što je dizajner lansirao svoju diplomsku kolekciju u Central Saint Martinsu. Njegova devojka je ujedno bila i model na ovoj reviji, a Healy zamalo nije prisustvovao ovoj reviji, jer nije bio zainteresovan. Nakon malo ubeđivanja, muzičar je odlučio da se ipak pojavi na događaju. On se priseća revije: “Bila je revija koja je trajala dva i po minuta. Moja devojka je izašla na pistu, a imala je drvene klompe, kao i biljke u kosi pored mrtvih riba. Svi modeli su tako izgledali, a publiku su gađali ribom. Zapitao sam se odmah ‘šta je ovo kog đavola?”, kaže ovaj muzičar i dodaje da je bio toliko zaintrigiran da je morao da ide iza scene da upozna Galliana. “Prišao mi je John i rekao ‘znam ko si i šta radiš, da li želiš da sarađujemo?'”, ostalo je jednostavno istorija.

Ovaj prilično neformalni sastanak je bio početak pisanja modne istorije, održavanja posla i ličnog prijateljstva između ova dva umetnika. Healy Galliano su obojica odrasli u južnom delu Londona, tako da su jako brzo našli zajednički jezik u njihovoj fascinaciji gde su kombinovali dva različita aspekta kulture, kroz detalje luksuza i siromaštva.

Dioru, Galliano je napravio modnu revoluciju, tako što je kombinovao umetnost sa pop kulturom, što je prisutno i u muzici Healyja. 

Često smo kombinovali muziku Britney Spears sa klasičnom muzikom. Pokušavali smo da prezentujemo odeću kroz auru umetnosti. John i ja smo uvek verovali da svuda možemo da nađemo inspiraciju – od ulice pa sve do galerija, kao i između redova svakodnevnice”, kaže Jeremy.

Normalno, Jeremy ima mnogo priča o njegovim iskustvima sa Johnom: “Sećam se predstavljanja kolekcije jesen/zima 2000 godine, gde je među zvanicama bio Steven Spielberg koji je prisustvovao reviji jer je želeo da John radi kostime za jedan od njegovih filmova. Pomešali smo vokale Alanis Morissette iz pesme You’re Uninvited sa zvukovima stenjanja i udaraca bičem. Steven je toliko bio zgrožen kompozicijom da je napustio reviju”, prenosi ovaj muzičar.

Jeremy je pun priča kada je u pitanju njihova dugogodišnja saradnja, ali ipak izdvajamo pet najboljih ovog puta.

Jesen / Zima 1999

Naša druga zajednička revija za Dior je bila kad je predstavljao kolekciju jesen/zima 1999 godine i obojica smo bili mnogo nervozni. Hteli smo da u muzičkom mixu bude filmski soundtrack sa jakim beatovima, a sećam se da je zvučalo pomalo kao tema za neku vojsku. Počeli smo ubacivati inserte iz filma Full Metal Jacket. Takođe smo dodali i Phat Planet, kao i When You Belive of Mariah Carey i Whitney Houston. Bilo je i par ritmova iz Madonnine Beautiful Stranger, uz elemenate iz trance i tehno muzike. Toliko smo preterivali da sam ubacio i ringtone Nokie kao uvodni deo u ovu kompoziciju.

Comments