Jesen / Zima 2002

Ideju za muziku za ovu reviju smo imali mnogo godina ranije, ali nismo imali i budžet da je realizujemo. Kada smo došli u Dior, napokon smo je sproveli u delo. Za ovu reviju smo iznajmili London Community Gospel hor da peva uživo sa miksom, koji sam napravio posebno za šou. Sećam se da sam imao probe sa njima u Londonu, a onda smo leteli svi zajedno u Pariz. Bilo ih je zaista mnogo i bilo je skupo realizovanje ove ideje, ali je vredelo svake pare. Hor je uradio cover Madonnine Like a Prayer. Sećam se da je John bio jako ponosan na sve što smo uradili.

Proleće / Leto 2004

John je inspiraciju za ovu kolekciju dobio u svojoj poseti Egiptu, gde je bio oduševljen sa njihovom istorijom. Ovo je ujedno i jedna od retkih over-the-top kolekcija koje je ikad uradio. Modeli su nosili zlatne oklope i siluete su bile ogromne. Imali su uputstvo da se kreću kao sphynx mačke. Uradio sam mix Baby Boy od Beyonce, tako što sam uzeo samo instrumental pesme sa izolovanim vokalima i iskombinovao ga sa muzikom Philip Glassa. Takođe sam kao mali dodatak dodao You Got The Love benda The Source. Johnove instrukcije koje mi je dao je da želi da muzika zvuči kao zlato – da bude sjajno. To smo i uradili.

Jesen / Zima 2004

John je imao ideju da radi rock’n’roll kings and queens. Želeo je da kreira kraljevsku porodicu, čija odeća izgleda kao da su potpuno ludi. Za muziku smo koristili muziku iz ranih pedesetih godina, na primer Little Richarda i pesmu The Girl Can’t Help It. Dodavao sam muziku Tutti Frutti benda uz kombinaciju Michael Nymana, koji je bio veoma orkestralan. Moja mama je prisustvovala reviji, koja je bila opsednuta u tom trenutku osamdesetim godinama i svidelo joj se mnogo sve što smo prezentovali.

Proleće / Leto 2007

Ovo je bio potpuno drugačiji šou, naspram svega što smo do tad radili. Bilo je mnogo muzike u reviji, jer je bila jako dugačka, emotivna i pomalo usporena. Sećam se da je modna pista bila sastavljena od nekoliko delova filmskih setova, a svakoj devojci koja je šetala reviju je bilo potrebno oko deset minuta da se pojavi na svakoj sceni. Muzika je morala da bude i pomalo ambijentalna, kako bi to izgledalo lepo. Počeli smo sa Madame Butterfly pesmom Malcolma McLarena, a pritom smo uključili i Song to The Siren benda This Mortal Coil i još više vokala Elizabet Fraser. Numera Drive benda The Cars i Immortality od Celine Dion i The Bee Gees su takođe doprineli ovoj kompoziciji. Poslednji “začin” je bila Maria Callas koja je pevala Puccinijevu O Mio Babbino Caro u kombinaciji sa Songbird pesmom Fleetwood Maca.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Jovan Žihlavski

 

Comments