Nije da je novi film o Godaru (Godard Mon Amour– iliti Siloviti) neophodan da bismo se podsetili zbog čega sve volimo njegove filmove, to znamo u pola dana i noći, ali je poželjan kao uvid u jednu drugu stranu njegovih filmova, kao i samog režisera i njegovog odnosa sa Anom Karinom. A kad smo kod toga, bitan je i kao mali podsetnik na neverovatnu ulogu koju je Ana imala u njegovom životu kao muza, prijatelj, životna partnerka (za neko vreme). A kad smo kod Ane onda smo naravno i kod svih ostalih genijalnih ženskih rola Godard univerzuma.

Njegove filmske heroine nisu heroine u pravom smislu te reči, ni jedna od njih nije Wonderwoman, one ne spašavaju svet svojim supermoćima, ili neverovatnim baratanjem oružjem, ali ono što im fali u tradicionalno herojskom smislu nadomešćuju emotivnom superiornošću u odnosu na svoje partnere i nepogrešivim francuskim chicom kojim odišu- stilom koji ima globalni uticaj na celokupno shvatanje mode i stila. Naravno, govorimo o tipičnom francuskom stilu koji je postao svetska opsesija, a njihov doprinos u tome je beskrajan i izuzetno trajan. Drugim rečima, Birkin i Bardot nisu odabrane kao imena torbi za džabe.

Međutim pored njih ima još mnogo zvezda Godardovog neba koje ne smemo zaboraviti: Marlene Jobert, Jean Seberg su takođe izuzetno uticale na to kako doživljavamo francuski stil, spoznaju da obična majica, pantalone i ravne cipele mogu biti superchic, njihov naizgled nedostižan joie de vivre, i zavodljivost francuske kulture generalno.

Godard je bio uveren da njegovi filmovi nisu kompletni bez upečatljivih ženskih likova kao što je rekao 1969. za Rolling Stone: “Ne mislim da treba da osećate film. Treba da osetite ženu, ne film.” To  je bilo tačno i tada, i danas kada smo pored opčinjenosti odećom u filmovima, apsolutno u nemogućnosti da zaboravimo likove i karaktere ovih neverovatnih žena.

Brigitte Bardot

Jedna od najpoznatijih ikona francuskog glumišta sa nepogrešivim stilom i sinonim za francuski seksepil. Koliko je ona hvaljena i veličana, toliko je zapamćena i po legendarnim outfitima: kratke pantalone i rolke. Oh da, i kolekcija šešira u filmu Shalako recimo, nikako nije za zanemariti i vredna je rekapitulacije svega onoga što znamo i mislimo o izborima aksesoara za glavu.

Comments