Sve češće čujemo i čitamo o održivoj modi, ali šta mi zapravo znamo o tome? Da li održiva moda predstavlja samo korišćenje prirodnih materijala, šta održivu modu čini održivom, da li je to reciklaža stare odeće? U svetu polako, ali sigurno trend održive mode sve više jača, kao i celokupan trend ekološke osvešćenosti, “sporih” putovanja i težnje da se plastika eliminiše iz svakodnevne upotrebe. Činjenica je da je “spora” moda sve češće predmet diskusuje, što je vredno svake pohvale.

Ovaj novi talas održive mode sve je prisutniji na društvenim mrežama, što predstavlja bitan korak u širenju i opstanku ekološke svesti. Sada više nego ikada možemo primetiti zalaganje poznatih modnih influensera za ovaj pokret tako što nose i kupuju vintage i polovnu garderobu. Modna održivost podržava lični stil, odeću koja se čuva i koja je od prirodnih materijala. Usled sve veće izloženosti i potčinjenosti novim i novim, pa opet novim trendovima, sve više odeće biva bačeno i zaboravljeno. Marketinške kampanje dovele su do naše nezasićenosti modom koju više nisu mogle da isprate ni same modne kuće. Ovakav napredak modne industrije doveo je do strašnih posledica kao što su zagađivanje okoline, sve lošiji kvalitet robe i jednoličnost. Ovaj koncept stavlja akcenat na pametnu kupovinu, kupovinu kvalitetnih komada koji će trajati i na brendove koji zapravo proizvode ovakvu odeću.

U nastavku ti otkrivamo koje to influenserke znaju da pronađu savršenu haljinu u second-hand-u, koje se zalažu za klimatske promene i koje nas na najrazličitije načine inspirišu da budemo ekološki osvešćeniji, čak i u pogledu mode.

Aja Barber

Aja Barber je Amerikanka, koja živi u Velikoj Britaniji i tamo se bori za održivu modu. Ona je jedan od glasova intersekcionalnog feminizma, zalaže se za etiku, bori se protiv rasizma, zagovara održivost i istražuje sve načine na koje modna industrija i celokupni sistem utiču na naše kupovne navike.

Jemma Finch

Jemma je suosnivač Stories Behind Things platforme koja ohrabruje individue da žive svesno i obzirno. Ona slavi održivu i pažljivu potrošnju, podržava “sporu” modu noseći odeću koja ne kompromituje lični stil i koja je kreirana i proizvedena u skladu sa pravilima za koja se zalaže.

Uso Minne

Sva njena odeća dolazi iz različitih second-hand i vintage radnji i upravo zato na svom Instagram profilu ne koristi “tagovanje”.

Comments