Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Na nedavno održanoj 33. Beogradskoj nedelji mode studentkinje prve godine “Metropolitan Univerziteta” na smeru – Modni dizajn u klasi prof. Ane Vasiljević, imale su jedinstvenu priliku da svoje haljine od papira predstave u okviru interesantnog modnog editorijala. Editorijal pod nazivom “Wake Up Alice” privukao je veliku pažnju na ovogodišnjoj Nedelji mode u “Mixer House”-u. Fotografije koje potpisuje modni fotograf Stefan Koković bile su izložene poput instalacije, pošto je sam prostor bio dekorisan detaljima koji su se našli na fotografijama. Editorijal je pratio i interesantan modni video Aleksandra Čelara, a muzika je doprinela neobičnoj atmosferi u kojoj se ova modna Alisa našla. Studentkinje, koje su ponosne na svoje radove, kažu da nisu imale poteškoća u toku snimanja ovog editorijala, te da su se više namučile u kreiranju samih haljina – uzimajući u obzir papir kao veoma kompleksan materijal za rad.

22 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Autor fotografija je Stefan Koković

Uživajte u modnom editorijalu “Metropolitan Univerziteta” i pročitajte šta su akteri ovog interesantnog projekta izjavili o radu na ovoj modnoj priči!

Alice 01 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Ana Vasiljević, profesor; umetnički i stilski pravac modela i projekta: “Mislim da je za mlade ljude, najviše mislim na moje studente, bilo veoma važno da od početka, već na prvoj godini, dobiju priliku za jedan praktičan projekat, od izrade haljina na temu geometrizacije u prirodnoj veličini pa sve do samog snimanja, vizualizacije koncepta priče i na kraju finalnog prikazivanja u okviru 33. Belgrade Fashion Week-a. Time stiču, kako iskustvo, tako i motiv za buduće projekte. Haljine su im svakako bile zahtevan izazov – od skice, pa do izrade, ali su pokazale spremnost da se kvalitetno izbore sa tim i da kasnije od svega toga napravimo kvalitetnu interaktivnu priču. Ideju o neobičnoj Alisi imala sam od početka, kada sam videla realizovane haljine, kao i atraktivne šešire i želela sam da modele isprati lep i kreativan vizuelni prikaz, a uz pomoć vrhunskih saradnika fotografije, videa, muzike zajedno smo uobličii sve to u jedan novi model prikaza modnih kreacija koji je izazvao mnogo pažnje.”

Alice 02 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Jelena Vučković, student: “Mogu da kažem da je zadatak bio veoma izazovan i interesantan. Kada sam čula da se radi o haljini u prirodnoj veličini od papira već na prvoj godini, bilo me je malo strah, ali u isto vreme bio je to i izazov. Mnogo je teško, zapravo, raditi sa papirom, pogotovo sa više vrsta papira, ali kako je vreme odmicalo – bilo je lakše, jer sam se ispraksala. Zadatak je veoma zanimljiv – po mom mišljenju, a i mišljenju mojih koleginica – uspele smo da izrazimo svoju kreativnost. Veoma sam zadovoljna, i sa zadovoljstvom iščekujem sledeći zadatak .”

Alice 03 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Madlena Domazet, student: “Celokupno iskustvo ovog projekta, od izrade haljine, do samog snimanja editorijala i videa, kao i postavke izložbe – bilo je zahtevno, ali veoma ispunjavajuće. Haljine od papira su lepe same po sebi, ali su dobile pravu vrednost kada su bile upotpunjene celim konceptom i pričom koja ih prati. Jedina, po mom mišljenju, poteškoća bila je održati kvalitet strukture, nakon oblačenja i svlačenja po više puta. Radove prati bajkovita i zanimljiva priča – što je najvažnije.”

Alice 04 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Teodora Cvetković, student: “Kad nam je profesorka prvi put rekla za ovaj projekat, bile smo veoma uzbuđene i jedva smo čekale da počnemo da pravimo haljine, nismo bile svesne koliko je to u stvari težak i zahtevan zadatak. Nismo imale iskustva sa tim, tako da nismo znale kako će se različite vrste papira ponašati u dodiru sa lepkom, pa smo određene delove haljine ponavljale i više puta. Ideje su nam se menjale stalno, i moja prvobitna skica se dosta razlikuje u odnosu na konačan ishod. Koristile smo različite vrste papira i lepka, kao i heftalice i čičak – kako bi ta haljina mogla kasnije da se obuče. Mnogo vremena i truda smo uložile u taj projekat, ali se isplatilo. Veoma smo zadovoljne postignutim rezultatom i jedva čekamo sledeći zadatak.”

Ivana Slipčević
, student: “Moja haljina je izrađena od papira koje sam sekla u obliku krljušti, kako bi dizajn haljine podsećao na ribu. Najviše problema mi je zadao donji deo haljine, tj. krinolina, jer konstrukcija koja je trebalo da drži celu haljinu trebalo je da bude toliko jaka i čvrsta, a da pritom može da se obuče, a nijedna vrsta papira nije mogla da izdrži težinu cele haljine, tako da sam morala da upotrebim žicu. Za povezivanje papira koristila sam lepak, brašno i vodu, a upotrebljavane su različite vrste papira – jer je rađena od slojeva, poput flis, pak, hamera, krep i običnog papira za štampu. Dug vremenski period rada na haljini, zalaganje, strpljivost i saveti prof. Ane Vasiljević dali su željeni izgled haljine i ovaj krajnji rezultat.”

Stefan Koković, fotografija: “Kada se osmišljavao koncept editorijala, bio sam slobodan da pustim mašti na volju i da pretvorim jedan ‘brainstorming’ u bajku. Veoma sam bio zadovoljan početnom idejom, ali i pravcem u kom se ona razvijala. Model je savršeno odgovorio temi, haljine od papira su dobile znatno unikatniji i skuplji izgled, a moram priznati i da mi je snimanje kompletnog editorijala bilo više nego zabavno.”

Alice 05 Modni editorijal: “Wake up Alice”

Aleksandar Čelar, video produkcija: “Bilo mi je veoma zanimljivo raditi sa ekipom mladih kreativnih ljudi, pogotovo što se radi o nesvakidašnjem eksperimentu. Haljine sastavljene od papira, ekipa na setu za video-spot i ambijent inspirisali su me da napravimo, nadam se, zanimljiv video – na temu neobične verzije Alise i njenih pustolovina. Za sve nas snimanje videa je bila avantura. Hladnoća, šuma i kiša su nas dodatno ubacili u priču, a najveći izazov bio je predstaviti haljine na način koje one zaslužuju. Međutim, to na kraju i nije bilo tako teško – jer one svojom jedinstvenošću govore same za sebe.”

Aleksandar Predragović, muzika: “Bio je izazov raditi ovakav projekat, pogotovo sa distance, s obzirom na to da sam DJ koji živi i radi van granica ove zemlje. Žao mi je što nisam mogao da učestvujem direktno, nego sam muziku uklopio po zadatoj priči, ali kako je Ana odlično znala šta želi – nije bio problem pogoditi ambijent, jer mi je sve do detalja bilo sjajno objašnjeno. Obično ne radim ovakav zvuk, ali mi je rad na projektu “Wake up Alice” otvorio nove vidike i bio veoma inspirativan, pa mislim da će ovakva muzika pratiti i moj budući rad. Mogu da kažem da sam pozitivno iznenađen gotovim rezultatom, mada nisam ni sumnjao da će pored takve ideje i tako kreativnih ljudi sve to na kraju da bude super.”

Wake up Alice / Metropolitan Univerzitet / Fashion Week 2013. / Mixer HousePhoto Stefan Koković
model Mary Misantropic
Art and styling direction Ana Vasiljević
Make up Cecilija Vurdelja Drobac
Hairstyle Salon Petra’’ Kristina Krstić Jeremić
Paper dresses and hats, students of 1st Year Metropolitan University/Fashion design: Teodora Cvetković, Jelena Vučković, Madlena Domazet, Ivana Slipčević, video Aleksandar Čelar, muzika Aleksandar Predragović

Editors choice