U novom editorijalu magazina “Numero” vidimo manekenku Leu T u vrlo glamuroznom izdanju. Skoro da ne možete zaključiti da je to zapravo Leandro Serezo (Leandro Cerezo), transseksualac poreklom iz Brazila. Lea T je već odavno poznata u svetu modelinga kao muza Rikarda Tiskija (Ricardo Tisci), dizajnera modne kuće Givenchy. Rikardo ju je angažovao još 2010. godine za reklamnu kampanju za jesen/zimu, i na to rekao: “Ona je veoma ženstvena. Krhka je, ali ima aristokratsko držanje. Lea je deo porodice. Uključivanje transseksualca u kampanju označava most između razdvajanja muškaraca i žena“. Od tada, Lea T je pozirala za italijansko izdanje magazina “Vanity Fair” i francuski “Vogue”, a privukla je pažnju i naslovnom stranom magazina “Love” na kojoj se ljubi sa Kejt Mos (Kate Moss).

LEA T Modni kameleoni androginog izgledaLea za “Numero”, kampanja za Givenchy (Lea je skroz desno), Lea za magazin “Love”

Ko je “majka” androginog izgleda? Mnogi smatraju da je pevačica, glumica i model, Grejs Džouns (Grace Jones) upravo ta. Ona se svojom odećom, šminkom i frizurom izdvojila sedamdesetih godina kao vrlo kontraverzna pojava. Posle nje, pevačica Eni Lenoks (Annie Lenox), kao i pevači Dejvid Bouvi (David Bowie), Prins (Prince) i Boj Džordž (Boy George) su “uveli na velika vrata” androgini izgled i eksperimentisanje sa izgledom, “igrajući se” sa karakteristikama suprotnog pola

jones lennox bowie george Modni kameleoni androginog izgledaGrejs Džouns, Eni Lenoks, Dejvid Bouvi i Boj Džordž

Osim Lee T, tu je i Andrej Pejić, maneken koji ima veliku moć transformacije, što je uostalom i prednost androginog izgleda. Andrej je za kratko vreme postao prava senzacija u svetu modelinga i inspiracija mnogim dizajnerima. A ko su ostali androgini modeli koji već godinama nose i muške i ženske odevne kombinacije i teraju nas da se zapitamo ono nelagodno pitanje “Je l’ to muško ili žensko?”

Manekenka koja je imala verovatno najviše uticaja na prihvatanje androginog izgleda u modnoj industriji je Linda Evanđelista (Linda Evangelista). Ona je tokom devedestih promovisala Chanel, sa kratkom frizurom, u kampanjama za Karla Lagerfelda.

LINDA EVANGELISTA Modni kameleoni androginog izgledaLinda u muškom i glamuroznom izdanju

Tilda Svinton (Tilda Swinton) je manekenka i glumica koja se pojavila u mnogim editorijalima, a dizajneri Viktor & Rolf su 2003. godine napravili čitavu kolekciju inspirisanu njom. Svoju mogućnost da se transformiše iz žene u muškarca najbolje je pokazala u filmu “Orlando” gde glumi plemića iz Elizabetine ere, i u filmu “Konstantin” gde glumi anđela Gabrijela. Tilda je i zaštitno lice modne kuće Pringle of Scotland.

TILDA SWINTON Modni kameleoni androginog izgledaTilda Svinton

Pre par godina, manekenka Agines Dejn (Agyness Deyn), napravila je pravi bum u modnoj industriji svojom pojavom. Kratko ošišane plave kose i dečackog izgleda, za nju su se otimali mnogi dizajneri. Između ostalog, radila je kampanje za modne kuće kao što su Burberry, Armani, Viviene Westwood i mnoge druge, a mnogi je upoređuju sa Lindom Evanđelistom zbog velike moći transformacije.

AGYNESS DEYN Modni kameleoni androginog izgledaAgines Dejn

Ona je verovatno jedna od najtraženijih modela današnjice – Freja Bia Eriksen (Freja Beha Erichsen). Freja je poznata kao muza Karla Lagerfelda, kao i po svojim tetovažama kojih ima čak 16. Kako se šuška ovih dana, Freja je izgleda u vezi sa koleginicom Arizonom Mjuz (Arizona Muse). Frejin agent je opisuje kao “savršenu vešalicu androginog izgleda”.

FREJA BEHA ERICHSEN Modni kameleoni androginog izgledaFreja ima veliku moć transformacije

A šta je sa muškarcima? Izgleda da se i manekeni u poslednje vreme sve više takmiče koji će biti mršaviji, pogotovo ako je to za reviju dizajnera Edija Slimejna (Hedi Slimane) ili Gereta Pjua (Gareth Pugh). Ovi dizajneri spajaju ženske trendove sa muškom odećom, a manekeni koji nose njihove kreacije su visoki, izuzetno mršavi mladići sa ženskim karakteristikama.

PUGH SLIMANE Modni kameleoni androginog izgledaManekeni u kreacijama Gereta Pjua (dve slike s leve strane) i Edija Slimejna (druge dve slike, sa desne strane)

Živimo u vrlo zbunjujućem svetu. Dok se s jedne strane u svetu poznatih žene takmiče koja će izgledati ženstvenije, glamuroznije i zanosnije, u svetu mode je potpuno suprotno.

Ako su jedne sezone obline ponovo u modi, a sledeće su mršavice na naslovnoj strani Vogue-a, kako mi obični ljudi da “svarimo” sve te trendove koje nam modna industrija diktira? Ipak, navikli smo na skoro sve što smo do sada videli iz iste, izmedju ostalog i izgladnele devojke koje setaju pistama, neobične kreacije i frizure, gola ženska tela, ali pitanje je, koliko smo spremni na ovaj trend gde se spaja ženska duša sa muškim telom i obrnuto? Na kraju krajeva, moda se i vrti oko toga da se stvore trendovi koji će nam privući pažnju i pokazati nešto novo i nesvakidašnje, a naša je stvar da li ćemo iste prihvatiti.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments