Minđuše daju našim odevnim kombinacijama poseban pečat i šarm, tako da nije čudno što ih vole sve žene od dama i princeza do rokerki i pankerki.

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada se tačno pojavio prvi par minđuša, ali se zna da su ih žene nosile još u starom Egiptu i u antičkoj Grčkoj. Omiljeni modni ukras postaju u elizabetanskoj Engleskoj i tada su ukrašene biserima i raznobojnim kamenčićima. U viktorijanskom periodu one postaju sastavni detalji balske garderobe i opreme i u večernjim izlascima u pozorište, dok se gube iz dnevnih kombinacija. U tom periodu u dnevnim varijantama su ih potisnuli šeširi sa trakama za vezivanje.

slika 153 Modni vremeplov: Minđuše

Žene su minđuše nosile još u starom Egiptu tako da ih je na snimnaju filma o Kleopatri nosila kao deo kostima i Elizabet Tejlor

Nakon završetka Prvog svetskog rata dolazi do porasta ženske slobode, koja im je u ranijim periodima bila uskraćivana ili zanemarivana, tako da se emancipacija ogleda ne samo u svakodnevnom životu, već i u modi i odevanju. Žene tada počinju da prihvataju i samouvereno nose kratke frizure koje su do tada bile namenjene isključivo muškarcima, a to pogoduje nošenju minđuša, pa se izdvajaju viseći modeli. U tom periodu minđuše se prave sa topazom, akvamarinom i sa koralima.

slika 245 Modni vremeplov: Minđuše

Ove minđuše stilski dočaravaju one koje su se nosile u viktorijansko doba dok ih nisu smenili šeširi sa trakama za vezivanje

Tokom godina velike depresije u tmurnu svakodnevicu art deko unosi eleganciju i sofisticiranost. Mnoge žene, koje nisu želele da probuše uši, obradovalo je novo rešenje, jer su se tada pojavili prvi modeli minđuša na klips što je omogućilo svim ženama da slobodno uživaju u odabranim komadima. Rubin je tada bio najomiljeniji kamen, kao i žuto zlato, a zvezda koja je ovaj novi modni trend rado prihvatila bila je Greta Garbo (Greta Garbo).

Pedesetih godina minđuše su bile jednostavne i oslikavale su savršeni stil i odmerenost tog perioda.

slika 426 Modni vremeplov: Minđuše

Tokom pedesetih godina minđuše su kao i moda bili jednostavni i prefinjeni, a Odri Hepbern savršeno oslikava stil tog perioda

Šezdesetih godina dolazi do eksplozije boja i oblika tako da se razni modeli šire i među mlađim generacijama, a oni su neobični i smeli. Sve ono što se nekada smatralo primerenim samo za večernje izlaske postaje deo i dnevnog stajlinga.

Sedamdesete godine donose novu popularnost minđušama, a za to su najzaslužnije muzičke zvezde. Pankeri su imali pirsinge po celom licu, tako da se rađa novi trend – bušenje ušiju na više mesta. Minđuše su u ovom periodu upadljive i često neonskih boja ili jarkih nijansi.

Osamdesete godine donose sa sobom novu modu tako da dame u tom periodu nose velike i raskošne komade sa cirkonima, a zvezde poput Dejvida Bouvija (David Bowie) pokazuju da je to detalj koji mogu i muškarci da ponesu.

slika 521 Modni vremeplov: Minđuše

Rokenrol revolucija je učinila svoje, tako da minđuše postaju viđene i na muškarcima

Danas se minđuše prave od najrazličitijih materijala i mogu imati sve moguće oblike. Kombinuju se za sve potrebne prilike, a one najskuplje napravljene su od platine i dijamanata od tričavih šezdeset karata i koštaju neverovatnih osam i po miliona dolara (Extraordinery Diamond Drop Errings). Napravljene su u juvelirnici “Vinston” (House of Winston), a na jednoj od dodela Oskara nosila ih je glumica Dženifer Džons (Jennifer Jones).

slika 619 Modni vremeplov: Minđuše

Dijamantske minđuše su san svake žene


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments